17 vintertips for et enklere og tryggere billiv

17 vintertips for et enklere og tryggere billiv

1. Isfjerner for rutene

Er det is på rutene, da er det bra med isfjerner i sprayform. Men husk å alltid fjerne eventuell snø først.

 

2. Ekstra isskrape

Ha alltid en ekstra isskrape i bilen, helst en med "tenner". Tennene brukes før skraping for å komme gjennom tykkere islag.

 

3. Vindu frostbeskyttelse

Legg på en beskyttelsesduk på frontruten for å unngå så mye isskraping som mulig.

 

4. Hardvoks

Voks ruten med flytende voks. Det gir bedre sikt og når isen smelter, renner det enklere av. I tillegg fester ikke isen seg så hardt, og vindusviskerne glir bedre.

 

5. Opp med vindusviskerne

Hev vindusviskerne på kvelden. Har du vindubeskyttelse kan du legge vindusviskerne over den.

 

6. Fyll på kjølevæske

Sjekk om du trenger å fylle på med kjølevæske. Benytt anledningen til å sjekke tilstanden på kjølevæskens frostvæske. Det kan gjøres med en glykoltester – men har du ingen så kan du få testet dette på et verksted eller en bensinstasjon.

 

7. Sikkerhet

Ha alltid slepetau, startkabler og varseltrekant i bilen. Da er du forberedt i tilfelle bilen ikke vil starte, om den stopper, eller om du trenger å gi noen starthjelp. Slepetau er også bra å ha i tilfelle man trenger å trekke bilen fra fonner eller lignende.

 

8. Vedlikehold batteriet

Sjekk batteriet for å unngå startproblemer på vinteren. Lad det skikkelig med batterilader på høsten. Om du kjører mange småturer så er det en risiko for at batteriet kan bli utladet. Noen ganger kan det være godt å ta en lengre tur med bilen.

 

9. Silikon

Smør silikon på dørlistene for å hindre at dørene fryser fast i listen.

 

10. Sand i bagasjerommet

Plastflaske eller boks med sand er flott å ha i bagasjerommet. Om du får problemer med feste under dekkene så har du sand lett tilgjengelig til å strø under dekkene.

 

11. Sjekk dekkene

Sjekk mønsterdybden på dekkene - og piggene om du har piggdekk. Ta en grundig sjekk om du trenger å kjøpe nye dekk, det er stor forskjell på kvaliteten.

 

12. Monter ekstralys

Det er alltid godt med god sikt under den mørke vintertiden, så montering av ekstralys er en veldig god idé.

 

13. Hold avstand

Tenk på avstanden mellom deg og andre bilister, bremselengden er ofte det dobbelte på vinteren!

 

14. Skikkelig vask

Vask og voks bilen før vinteren for å få bedre beskyttelse mot skitt og salt.

 

15. Forebygg rusten

For å unngå rust under bilen så kan en understellsbehandling være bra. Å vaske understellet på bilen er også bra – da får du bort vegsaltet.

 

16. Ikke la hunden ligge igjen i bilen

Har du hund? Ikke la den ligge i bilen uten tilsyn hvis det er -5 grader eller kaldere. Kulden kan være like farlig som sommervarmen for hunden.

 

17. Fyll luft i sommerdekkene

Ved lagring av sommerdekk for vinteren kan det være lurt å fylle opp maksimalt trykk/bar før du lagres bort. Dette er for at dekkene ikke skal flate seg ut, noe som er vanlig når de lagres 2 måneder eller lenger. Hvilket maxtrykk som gjelder står oftest på siden av dekket.

17 vintertips från Michael Larsson i Kiruna Michael Larsson Alder: 25 år. Bor: Kiruna Stilling: Butikkselger hos Mekonomen Kiruna.
Publisert: Februar 22, 2016