8 tips til en vellykket påsketur

Ha gode dekk på bilen

Har du riktig dekk på bilen din? Kanskje er sommerdekk riktig der du bor, men vil det være riktig dit du skal reise? Det finnes ingen sikkerhetssystemer som kan redde deg når friksjonen mot veibanen ikke strekker til. Pass på at dekkene dine ikke er slitt, at de ikke er for gamle og at de har riktig lufttrykk.

 

Kjør uthvilt

Det er mange studier som viser at tretthet er årsaken til mange ulykker i trafikken. Ifølge VTI, Statens veg- og transportinstitutt, kan tretthet være en medvirkende faktor i 10 til 40 prosent av alle ulykker. Har du sovet for dårlig? Da kan det være lurt å planlegge turen, slik at du kan sove ut først,  eller la noen andre kjøre.

 

Hold rutene rene

Selvfølgelig er det viktig med bra sikt når du kjører bil. Sørg for at viskerbladene er gode og fyll på spylervæske.

 

Ikke stress

Stress er en medvirkende faktor i mange ulykker. Et godt tips er å ikke ha en tid du “må” være fremme. Turen blir dessuten hyggeligere om man tar det med ro.

 

Belysning

Selv om det blir lysere ute nå, så er dine frontlykter viktig. Husk at lyskildene blir dårligere med tiden. Hvis det er lenge siden du byttet kan det være bra å gjøre det nå selv om de fortsatt lyser. Nå finnes det også smarte LED-lysramper som kan monteres på nesten alle bilmodeller. De gjør vårturene både tryggere og mer komfortable.  Hos din Mekonomen-butikk får du hjelp med alt som har med bilbelysning å gjøre.

 

Lytt til radioen

Har det vært en stor ulykke som stopper trafikken på din reiserute? Lytt til radioen eller sjekk ut noen av nettstedene som rapporterer trafikk før du reiser. Da kan du kanskje velge en annen vei og unngå å bli fanget i kaoset.

 

Del på rattet

Statistikken sier at lange reiser blir sikrere om du deler på kjøringen. Likevel er det mest vanlig at bare en kjører, vanligvis mannen. Kanskje tiden er inne til å bryte gamle utdaterte kjønnsroller på denne påsketuren?

 

Ta ofte pauser

Å ta pauser nå og da gjør ikke turen bare enklere for alle i bilen. Det er også tryggere når sjåføren får hvile øynene med jevne mellomrom. Planlegg gjerne noen hyggelige stopp på forhånd, det er masse fint å oppleve langs veiene i Norge.

Publisert: Mars 08, 2018