Advarsel: Biler risikerer å miste hjulene

Advarsel: Biler risikerer å miste hjulene

Personbiler, trailere, busser, lastebiler ... hvert år kommer det rapporter om ulike typer kjøretøy som mister hjulene. Og det er lett å forestille seg at et ukontrollerbart kjøretøy kan forårsake alvorlige ulykker. Et tungt hjul som hopper av i høy hastighet kan også være en dødelig prosjektil hvis den treffer et kjøretøy eller en ubeskyttet trafikant.

 

Ta ansvar

I mange deler av Norden er det nå høytid for vinterdekk, og mange bileiere har allerede fått på vinterhjulene sine. Dette øker risikoen for at bilene kan miste hjulene ettersom mange glemmer en viktig detalj: å etterstramme hjulboltene.
- Det er vanlig å bytte hjul hjemme eller hos et verksted og at man da i etterkant glemmer å etterstramme boltene. Konsekvensen kan være at man mister hjulene, som i verste fall kan føre til ulykker. Vi har mange slike oppdrag i år. Det er også viktig å huske på at selv om du bruker et verksted for å bytte hjul, så må du selv etterstramme etter å ha kjørt 5 til 10 mil, skriver Falck veiassistanse i en pressemelding.

 

Mange slurver

Flere studier viser at det er mange som slurver. Ifølge en undersøkelse utført av SIFO på vegne av Michelin, risikerer hver fjerde bileier å miste hjulene når de kjører fordi de ikke etterstrammer boltene ved hjulskifte. En annen undersøkelse fra YouGov på vegne av Blocket viser enda dystrere tall. Her sier kun annen hver person at de etterstrammer.

 

Gjelder alle typer kjøretøy

Ingen vet nøyaktig hvor mange biler som mister et hjul hvert år fordi boltene ikke blir strammet. Men det er klart at det ikke bare er personbiler som er utsatt. Andre typer kjøretøy som campingvogner, tilhengere, lastebiler, busser og firehjulinger utsettes også.

 

Kjenner du deg usikker? Besøk da ditt nærmeste Mekonomen verksted. Der kan du få tips og hjelp til alt som angår bilen og hjulene dine.

 

Så enkelt etterdrar du dine hjulbolter Kjør bilen 5-10 mil etter at hjulene er skiftet. Finn frem bilens dekkverktøy, et hjulkryss eller en momentnøkkel. Kjenn på alle hjulboltene. Sitter noen løst? Stram. Sitter allel hardt? Bra. Da er du ferdig.
Publisert: November 02, 2018