OBS- dine lys kan være dårligere enn du tror

OBS- dine lys kan være dårligere enn du tror

En pære mattes ned med tiden og lyser dårligere. Det er sjelden noe man tenker på å sjekke, en pære bytter man som regel først når den blir ødelagt og slukker helt.
– Det kan være vanskelig å merke at lyset mattes ned, man oppdager kanskje ikke at man har så dårlig lys som man faktisk har. Og siden det har blitt så vanskelig å bytte pærer på mange nye biler bytter man ikke før man virkelig må, sier Rolf Kivisalu.
Store forskjeller

Nå under høst- og vinterhalvåret kan nye pærer gjøre en stor forskjell. Det handler om å få god sikt på mørke veier og at man selv er godt synlig i all slags vær.
– Man kan ikke bytte styrke på pærene, men om man føler at lyset ikke er tilstrekkelig så fins det bedre pærer å kjøpe. Det finnes pærer med standardwatt som lyser betydelig mer, for eksempel Osram Night Breaker. Denne pæren gir et hvitere lys, noe som forbedrer sikten på våt og mørk asfalt, sier Rolf.

 

Hvorfor forbedres sikten med et hvitere lys?

– Et gulere lys forsvinner mer. Det hvite minner mer om dagslys og sørger for at man ser flere detaljer.

 

Hvordan er det så om man har xenonpærer? Mattes de også med tiden?

– Ja, til og med de kan det være behov for å bytte. Når de er nye gir de et kaldt hvitt lys og jo nærmere slutten de nærmer seg så blir de mer lilla i fargen. Du har kanskje selv sett det når du møter møtende biler i mørket og at deres lys ser lilla ut? Da er det absolutt på tide å bytte.

 

Fjernlys da, gjelder det samme der?

-Ja, det gjør det. Fjernlys kan man bytte til xenon. Da får man betydelig mer lys enn med en standardpære.

 

Er en xenonkonvertering av fjernlyset til og med et alternativ til ekstralys?

– Det kommer an på hvor man bor og hvilke behov man har. Bor du i nord og kjører mye der hvor det er lange mørkeperioder så vil jeg nok anbefale ekstralys. Det beste er å snakke med en ansatt i en av våre Mekonomen butikker. Da får du hjelp og gode råd.

Publisert: November 28, 2016