Advarsel: Du kan få bøter om du ikke følger "vinterlovene"

Advarsel: Du kan få bøter om du ikke følger "vinterlovene"

Skrape ruter
Som bilfører må man sikre seg at man har god sikt når man skal ut og kjøre. Om du dropper å skrape bilrutene skikkelig og bare kjører av gårde med et lite synsfelt kan det anses å være uaktsomt i trafikken og du kan få bot, eller i verste fall miste førerkortet. Veitrafikkloven er helt klar. Den som kjører skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider.
Mekonomens tips: Kjøp "flytende isskrape" som sprayes på ruten og smelter isen raskt.

 

Gjensnødde registeringsskilt
I visse værforhold kan registreringsskilt raskt bli tildekket av snø eller skitt. Som sjåfør er du forpliktet til å holde skiltene rene, ellers kan du ryke på en bot.
Mekonomens tips: Ha alltid en snøbørste i bilen. Og ikke glem å børste bort snøen fra taket også.

 

Dekk på tilhenger for biler over 3500 kg
Har du piggdekk på bilen og den er over 3500 kg? Da må du ha det på tilhengeren også, uansett om den har bremser eller ikke. Tilhenger skal da ha samme type dekk som du har på bilen! Ifølge politiet er det mange som glemmer dette og dermed utsetter de seg selv og andre for økt ulykkesrisiko. Og har du bil under 3500 kg så må du huske at tilhengeren også må være skodd etter forholdene. Har en piggdekk på bilen og vinterdekk uten pigger på tilhenger så er dette tillatt på biler under 3500 kg. Men husk at dette ikke er ideelt, spesielt under enkelte føreforhold.
Mekonomens tips: Spør ditt Mekonomen-verksted om å hjelpe deg med å finne de riktige dekkene.

 

Tomgangskjøring
Om du lar bilen stå på tomgang unødvendig kan du få bot på mellom 5.000 og 10.000 kroner. I forskrift om kjørende og gående trafikk står det:

 

§ 16. Forstyrrende kjøring og unødig støy m.m.

1. I eller ved bebyggelse må det ikke foregå unødvendig og forstyrrende kjøring med motorvogn. Der må det heller ikke foregå bruk av motor på tomgang eller annen bruk av motorvogn som volder unødig støy eller unødig utslipp av røyk eller gass.

2. I eller ved bebyggelse skal kjørerute, fart og kjøremåte avpasses slik at ingen forstyrres unødig.

 

I tillegg til støy bidrar du også til global oppvarming pga. utslippene.
Mekonomens tips: Få motor- og kupèvarmer til bilen din. Da er rutene isfrie og kupeen er varm når tiden er inne for å kjøre.

 

Les også: Så mye slipper bilen ut når den er kald

Oppdatert: August 11, 2022