Annenhver forelder fortsetter å kjøre selv om de er trøtte

Om sommeren er det mange familier som begir seg ut på veiene. Reisene er ofte lange og flere risikomomenter kan oppstå. Et av dem: tretthet. Statistikken viser at så mange som 20 prosent av alle ulykker er forårsaket av tretthet og bedømmes derfor å være den største faktoren til at trafikkulykker oppstår.

 

Forsikringsselskapet Trygg-Hansa har gitt Novus i oppdrag å spørre barnefamilier om hvordan det er å reise med barn i bilen. Og et av resultatene er skremmende: nesten halvparten, 45 prosent, av alle småbarnsforeldre fortsetter å kjøre selv om de er trøtte og slitne.

 

- Hvis barna har sovnet i bilen er det mange foreldre som heller velger å fortsette å kjøre enn å ta en pause og risikere at barna våkner. Å ha et trøtt og grinete barn i bil kan selvfølgelig være distraherende, men for hele familiens sikkerhet, er det mye bedre å ta en pause eller bytte fører om man føler seg trøtt, sier Alexandra Gahnström, forsikringsekspert hos Trygg-Hansa.

 

Distraheres av barna
Undersøkelsen viser også at annenhver forelder, 53 prosent, ofte opplever å bli distrahert av barna i bilen. Når det gjelder mindre barn mellom 0 og 5 år, føler nesten 60 prosent seg distrahert når de kjører. Hver tredje sjåfør har også vært bekymret for å være involvert i en ulykke fordi de er distrahert av barna i bilen.

 

- Å dra på lengre kjøreturer med barn kan være både herlig og spennende, men også stressende hvis du føler deg distrahert av barna. Å planlegge turen sammen med barna og ha noen billeker på lur for å underholde de kan gjøre det enklere for sjåføren, sier Alexandra Gahnström.

Publisert: Juli 17, 2018