Bilpleie – bedre lakk gir bilen høyere verdi

Bilpleie – bedre lakk gir bilen høyere verdi

Hvordan begynner man?

– Først av alt må bilen være ren. Helt ren. Bruk avfetting og vask deretter bilen ordentlig ren. Test med en hånd etter vaskingen for å kjenne om den virkelig er helt ren. Hvis den ikke er det, kan man kjøpe en spesiell leire som man gnir på de tilsmussede og krevende partiene.

 

Og når den har blitt helt ren?

– Da er det tid for polering som er det viktigste trinnet mot en nybilglans. Lakkens tilstand avgjør om du bør velge en rubbing eller en polish. Er den matt, slitt og oksidert, skal man velge en rubbing. Er bilen relativt ny og fin i lakken, velger man en polish. Den kresne bruker begge deler. Da begynner man med rubbing og avslutter med polish. Man kan gjøre det for hånd eller med maskin. Det går raskere med maskin og resultatet blir da bedre. En oscillerende maskin er å foretrekke fremfor den mer aggressive roterende, i hvert fall for nybegynnere.

 

Hvor lenge holder man på?

– Til man selv er fornøyd med lakkens overflate. Da er det tid for å beskytte lakken med voks. Hvilken type voks man velger, handler mye om smak og behag. Det samme gjelder for om man vil gjøre det for hånd eller med maskin. Lakken er noe av det dyreste som finnes på en bil og derfor er det viktig å beskytte den. Bilen blir fin og ser nyere ut. Den beholder sin fine tilstand og blir forhåpentligvis også litt mer verdt.

 

Hvor ofte bør man gjøre dette?

– Hvis man gjør det grundig, vil jeg anbefale to ganger per år. En gang om våren og en gang om høsten. Om høsten og vinteren utsettes bilen for mye mer tilsmussing enn om sommeren i form av tjære, salt og flyverust – med en lakkbeskyttelse holder man alt dette borte fra selve lakken.

 

Er vi generelt for dårlige på denne typen bilpleie?

– Ja, altså … vi har blitt bedre, men vi kan gjøre mye mer. Man behøver ikke å være så ekstrem som jeg er, men to ganger per år bør være en slags standard hvis man vil ta vare på bilen sin. Husk at et grundig underarbeid gir et resultat som varer lenger.

Andreas Landhage Mekonomen

Andreas Landhage

Alder: 26 år. Bosted: Västerås, Sverige. Stilling: Plassjef hos Mekonomen Västerås.
Publisert: Januar 04, 2016