Beskytt barna riktig – her er noen tips

Beskytt barna riktig – her er noen tips

Ifølge Transportstyrelsen må alle barn som er kortere enn 135 centimeter bruke en spesiell beskyttelsesinnretning i bilen, dvs. babystol, bilsete, bilbeltestol eller sikkerhetsbelte. Leger og forskere anbefaler at barn bruker beltestol eller beltepute helt til de er 10-12 år.
Sandra Lewin er butikkselger hos Mekonomen i Eklanda og jobber mye med barnesikkerhet. Foruten at man skal velge en barnestol som passer til barnets alder, mener hun at man også skal tenkte på kvaliteten, alle produktene på markedet er ganske enkelt ikke like gode.
- Du bør satse på en godkjent barnebilstol som er riktig krasjtestet og ikke bare ta noe som er billig. Jeg synes heller ikke at man skal kjøpe brukt, sier hun.

 

Hvorfor ikke kjøpe brukt, det er vel en bra måte å spare penger på?
- Ja visst er det billigere med brukt, men om du kjøper en ny bilbarnestol så er du helt sikker på at du får en stol som ikke har vært involvert i noen krasj, og kan dermed fungere dårlig. Det er verdt det hvis du tenker på hva du skal transportere, sier Sandra Lewin.

 

Kan man bruke barnestoler så lenge man vil eller eldes de?
De eldes, du bør ikke bruke dem i lengre tid. Man pleier å si at sikkerhetsprodukter for barn ikke skal være eldre enn 6-7 år og at bakovervendte stoler ikke skal være eldre enn fem år. For fremovervendte seter som ikke har integrerte belter, men hvor man bruker bilens sikkerhetsbelter, er det ingen begrenset levetid.

 

Det er mange forskjellige stoler og løsninger - passer alle til alle bilene?
"Jeg synes man skal komme hit med bilen og ta barnet til en butikk og prøvemontere slik at man virkelig får oppleve hvor mye plass sete tar og hvordan det fungerer. Da får man også kjenne på at sjåføren har den plassen som trengs, det skal man ikke glemme".

 

Dette kan være litt vanskelig, hvordan får man hjelp?
Du får hjelp til å velge riktig når du kommer til din Mekonomen-butikk. Vi hjelper også med monteringen.

 

Du som jobber mye med dette - har det kommet noen nye spennende produktnyheter du vil fremheve?
- Ja, et produkt er BeSafe iZi modular, et system som består av en base festet til ISO-fix og to barneseter. Først er det en babystol som brukes til barnet er ca. seks måneder. Så når barnet vokser opp, er det en bakovervendt stol som kan brukes opp til ca. fire år. Det er en veldig fin løsning.

Sandra Lewin Alder: 37 år Bor: Göteborg Ansatt: Butikkselger Mekonomen Eklanda
Oppdatert: August 11, 2022