Slik beskytter du barna i trafikken

Slik beskytter du barna i trafikken

De fleste ulykker der fotgjengere blir påkjørt skjer i mørket under årets mørkeste måneder. Og risikoen er størst på tettbygde steder der gatebelysningen er tent, ifølge Trafikkverket. Man regner med at en bilfører kan oppdage en mørkkledd person uten refleks på ca. 25 meters avstand. Og 25 meter er en kort strekning om man skal prøve å stoppe en bil.

 

Synlig på 125 meter

Men en refleks, helst plassert lavt, er man synlig på ca. 125 meters avstand i mørket fra en bil med nærlys på. En forutsetning er at refleksen byttes ut regelmessig, refleksens evne til å reflektere lys kan nemlig svekkes drastisk av møkk og riper.  Mekonomen har lang erfaring med produkter som kan gjøre det sikrere for barn, og selvfølgelig for deg som voksen også, å ferdes i trafikken.

Det er viktig å sørge for at myke trafikanter er synlige i mørket. Det er viktig å tenke på at de skal ha reflekser eller blinkene lys på seg.

 

Hva er best – Refleks eller blinkende lys?

Blinkende lys gir mer oppmerksomhet enn refleks. De er også godt synlige om bilens lys ikke lyser akkurat på de, som betyr at blinkende lys kan oppdages noe tidligere.

 

Mange prater om at man skal få barna, og seg selv selvfølgelig, til å ta på seg gule vester. Er vestene egentlig så effektive?

Det er veldig bra om barna tar på seg en gul refleksvest, de gir en fantastisk refleksjon. Det er stor forskjell om man tar på seg en vest.

 

OK, reflekser, blinkende lys kan gjøre en stor forskjell. Hva mer er det man som foreldre kan gjøre?

– Det er viktig at man lærer barna trafikkvett. Barna må bli gjort oppmerksom på hva som finnes rundt dem i trafikken og de trenger å forstå hvor viktig det er at de synes.

 

Oppdatert: August 11, 2022