Campingvogn/bobil – hva passer deg?

Campingvogn/bobil – hva passer deg?

Mange nordmenn drar på ferie i bobil eller med campingvogn.

 

Hva er de viktigste forskjellene mellom å reise med campingvogn eller i bobil? Stefan Almqvist, daglig leder hos Mekonomen i Ludvika og Hedemora, er trebarnspappa og har feriert med sin familie i både campingvogn og bobil.
– Min erfaring er at campingvogn passer best om du har små barn. Når du har parkert står du fritt til å kjøre med bilen hvor du vil – på en utflukt, eller for å handle. Du har større frihet med en campingvogn.
– Men for de som reiser alene eller par, uansett alder, er bobil et bra valg. Det er enkelt og fleksibelt, du har nøkkelen i lomma, så er det bare å kjøre i vei. En campingvogn er et større prosjekt. Du skal snirkle deg inn på en trang campingplass med slep, koble av vognen fra bilen også videre.

 

Familien med campingvogn overnatter helst på en campingplass, mens bobileiere sjekker i snitt inn hver fjerde natt på en campingplass, ofte for å fylle på vann. Og de er mer eventyrere: Hver fjerde bobileier kjører til andre europeiske land. Mens tre prosent av campingvognfolket drar på så lange utflukter. Dette er en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå.
-    Skal du ligge lenge på en campingplass er det absolutt campingvogn som gjelder. Men snakker vi om å raskt og enkelt ta seg fra A-Å, da er bobil overlegen, konkluderer Stefan Almqvist.

 

Campingvogn passer:

  • For deg som vil roe deg ned på en plass og leve campinglivet.
  • Småbarnsfamilien.
  • For deg som vil dra på utflukter og gjøre ærender med bilen – uten å pakke sammen alle tingene.

 

Bobil passer:

  • For deg som vil være fleksibel og spontant kunne kjøre fra reisemål til reisemål.
  • Voksne par eller du som reiser alene.
  • Familien med selvstendige tenåringer.

 

Viktigste forskjellene

  • Pris: Sammenlignet med en campingvogn av tilsvarende standard og alder koster en bobil to-tre ganger mer. Gjennomsnittsprisen for en bobil ligger på ca. 800 000 kroner – og for en ny campingvogn ca. 300 000 kroner. En bobil er også betydelig dyrere i drift enn en campingvogn. Det er EU-kontroll, service, reparasjoner - du kan minst tredoble kostnader sammenlignet med campingvogn.
  • Kjørekomfort: Når det gjelder å rygge, ta omkjøringer og flyte med i trafikken er bobilen bedre. Du sitter høyt og har store speil, noe som også er en fordel. Men i personbilen har du mer komfort som aircondition, justerbart ratt, elektriske vinduer mm., noe som ikke er like vanlig i bobiler. Personbilen er som regel stillere og har en mer komfortabel kjørestilling.
  • Sikkerhet: Campingvogn har høyere sikkerhet, spesielt for passasjerene bak. Å sitte i en personbil med campingvogn anses sikrere enn å kjøre i en bobil (mange er ikke krasjtestet).
  • Plassen: Campingvogner er vanligvis mer romslige når det gjelder å sove, lage mat og omgås. På en annen side har passasjerene mer plass i en bobil under selve reisen.

 

stefanalmqvist1 Stefan Almqvist Alder: 34 år. Bor: Ludvika. Stilling: Daglig leder hos Mekonomen i Ludvika og Hedemora.   4 tips fra Stefan 1. Sjekk fuktigheten samtidig som du kontrollerer din campingvogn eller bobil. En fuktskade kan bli dyrt.   2. Trykktest gassystemet i campingvognen eller bobilen ved kontroll.   3. Har bobilen aircondition i førerdelen? Noen biler har kun i bo-delen, og da kan du ende opp med å kjøre i en bil som blir like varm som et drivhus. Dette kan ødelegge sommerferien sørover.   4. Ta godt vare på din campingvogn/bobil slik at den ikke taper så mye verdi som en personbil. Tar du vare på din bil eller vogn så kan du selge den og få igjen bra med penger.
Publisert: Juni 10, 2016