Dekkbytte – Her er datoene som gjelder

Dekkbytte – Her er datoene som gjelder

Bytte til sommerdekk

Piggdekk kan brukes fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag, I landets tre nordligste fylker er tilsvarende periode fra 16. oktober til 30. april. Det er anledning til å bruke piggdekk utenom disse datoene dersom føret og været krever det. Det er politet som avgjør om det er vinterføre på plassen du befinner deg. Kravet om vinterdekk gjelder både lette og tunge kjøretøy.

 

Grunnen til at du ikke bør bytte til sommerdekk når det er vinterføre er enkel – vinterdekk har bedre grep i temperaturer ned til null grader. Sommerdekk har en gummiblanding som gjør at de blir for harde når det er kaldt og de gir da ikke så bra veigrep.
Men det finnes selvsagt mange grunner til hvorfor du SKAL bytte til sommerdekk når vinteren er over. Veigrepet på sommerdekk er mye bedre når det ikke lenger er vinterføre. Og det gjelder også om man sammenligner med piggfrie vinterdekk. Tester hos veg- og transportinstituttet (VTI) viser at piggfrie vinterdekk har betydelig lenger bremselengde enn sommerdekk. Både på vått og tørt underlag!

 

Slitte dekk kan koste

Når det er vinterføre er 3 mm minste tillatte mønsterdybde på vinterdekk. For sommerdekk er kravet 1,6 mm, men for å være på den sikre siden bør du vurdere å kjøpe nye sommerdekk når mønsterdybden er 3-4 mm. Politiet gir bøter om du kjører med slitte dekk.

 

Husk dette når du skifter dekk

Montér de dekkene med størst mønsterdybde eller som vurderes å ha det beste veggrepet bak på kjøretøyet. Dette for å minimere risiko for skrens ved oppbremsing og i svinger. Dette gjelder både for- og bakhjulsdrevne biler. Oppbevar dekkene du ikke bruker på et svalt, tørt og mørkt sted. Det gir dem lengre levetid.

 

Les mer om hvordan du bør oppbevare dekkene dine

 

Husk!

  • Om det ikke er vinterføre der du kjører må du bytte dine piggdekk innen første mandag etter 2. påskedag.
  • Kjør ikke med piggfrie dekk når vinteren er over, sommerdekk gir mye kortere bremselengde.

 

Dette skal du tenke på før du kjøper sommerdekk

Publisert: April 01, 2016