Dette betyr dekkmerkingen

Dette betyr dekkmerkingen

Er det på tide å kjøpe nye dekk? Da er det greit å ha kontroll på dekkmerkingen og hva den betyr. Siden november 2012 ble det ny EU forskrift som krevde ny informativ merking av dekk, du kjenner sikkert igjen denne merkingen fra hvitevarer og husholdningsapparater.

 

Drivstofforbruk

Symbolet med en bensinpumpe ved siden av dekket viser hvordan dekket påvirker bilens drivstofforbruk og CO2 utslipp. Nødvendig? Ja, dekkene står for ca. 20 prosent av bilens drivstofforbruk. Minsker du rullemotstanden så minsker du drivstofforbruket, og da også CO2-utslippene. Dessuten blir det jo billigere for deg!
A betyr minst rullemotstand, G størst rullemotstand. Forskjellen på disse to klassene utgjør en forskjell på ca 0,5 liter per 100 kilometer. Kjører du 1500 mil pr år sparer du 80 liter bensin (ca. 1000 kroner) med et A-klasse dekk sammenlignet med et som er G-klasse.

 

Bremselengden på vått underlag

Symbolet med regnskyll ved siden av dekket indikerer hvor bra dekket bremser ved våt veibane. Og forskjellen mellom et A-merket dekk kontra et F-merket er to billengder, det vil si ti meter (G-merket dekk har for lav sikkerhet og bør ikke brukes).

 

Dekklyd

Symbolet med lyd ved siden av dekket viser hvilket lydnivå dekket ligger på, men det snakkes her om lyden utenfor bilen, ikke dekkbruset i kupén. Dekkstøyen måles i decibel. Tre svarte linjer i merkingen betyr at dekket har et høyt lydnivå og overskrider maxgrensen for europeiske bestemmelser (nye fra og med 2016). To svarte linjer tilsvarer gjennomsnittlig lydnivå og en svart linje betyr at det er et lydsvakt dekk der den eksterne dekklyden er over 3 decibel stillere enn typegodkjenningen.
Husk at dekk med lavt dekktrykk buldrer mer enn dekk med riktig dekktrykk.

 

Tekst på dekkene

Utover vareinformasjonen så finns det en rekke merkinger på selve dekkene. Der står produsentens navn samt hvilken type av dekk det er. Den viktigste informasjonen finner du i tall og bokstavskombinasjoner som blant annet angir størrelse på dekkene.

 

Den kan se slik ut:
185/65 R 14 86 T
185 – dekkets bredde i millimeter (hele dekket, ikke bara slitebanen)
65 – dekkets profil (Dekkets høyde er her 65 prosent av tverrsnittsbredden)
R – forteller at dette er et radialdekk (som betyr at trådlagene ikke krysser hverandre)
14 – felgens størrelse (diameter i tommer)
86 – dekkets belastningsindex (viser minimumsgrensen)
T – dekkets hastighetsklasse

 

Belastningsindex forteller max lastekapasitet til ditt dekk. Husk å ha kontroll på dette om du bytter størrelse på dekk og/eller felger. Er du usikker på hvilken dekkstørrelse din bil har som standard så kan du sjekke det i bilens servicehefte eller hos Statens vegvesen.

 

Hastighetsklassen angir den høyeste tillatte hastigheten for dekket. Følg helst bilverkstedets anbefalinger angående hvilken hastighetsklasse din bils dekk bør ha.
Vanlige hastighetsklasser:
Q: 160 km/h
S: 180 km/h
T: 190 km/h
H: 210 km/h
V: 240 km/h
W: 270 km/h
Y: 300 km/h

 

 

Praktisk ordliste ved dekkjøp

Star – BMW originaldekk
A/S – All Season (helårsdekk)
A/T – All Terrain
C – Commercial
BSW – Black SideWall
E4 – EU-godkjenning
FR/FP/FSL – Felgkantbeskyttelse
LT – Light Truck
MO – Mercedes originaldekk
M+S/M&S – Mud and Snow (Søle & snø)
M/T – Mud/Terrain (lignende A/T)
M/C – Kun for motorsykler
ML – En beskyttelse mot skader på dekkets sider
N – Porsche orginaldekk
OWL – Outline White Lettering
P – Personbilsdekk
RF – Reinforced
SFI/Inner Side – Side Facing Inwards (dekkets innside ved montering)
SFO/Outer Side – Side Facing Outwards (dekkets utside ved montering)
TL – Tubeless (slangeløst)
TT – Tube-Type (dekk med slange inni)
WSW – White SideWall
XL/EL – eXtra Load
Det finns mange flere forkortelser, men de fleste er ikke så vanlige. Er du usikker kontakt din nærmeste Mekonomenbutikk for hjelp.

 

OBS! Husk å montere dekkene riktig vei

På dekkene vises det piler som viser hvilken vei de skal monteres. Pilene på dekket viser rulleretningen. Ved montering må du sørge for at pilene peker i bilens rulleretning (fremover).

dekkmerking_
Publisert: April 01, 2016