Er det kaldt i bilen din? Dette kan være årsakene

Er det kaldt i bilen din? Dette kan være årsakene

 

At bilen trenger et fungerende varmesystem en selvfølge, ikke minst i vinterhalvåret. Det handler om at man skal trives i bilen, men også at man skal holde rutene fri for is og dugg slik at man har god sikt når man kjører.

 

Dessverre er det ikke uvanlig at bilførere opplever at varmen i bilen ikke er tilstrekkelig.
- Det behøver ikke alltid å være en feil som ligger bak. Det er vanlig at dieselbiler ikke blir så raskt varme som bensinbiler. Man kan trenge en tilleggsvarmer for å sikre optimal drift, noe som vanligvis finnes i mer moderne biler. Dette er tilleggsutstyr som er tilgjengelig for biler som er utstyrt for kalde land som Norge, men har du en privat importert bil kan dette ofte være uten slikt utstyr.

- Jeg synes man bør investere i motor- og kupévarmer slik at man kan forvarme bilen skikkelig, sier Anders Holmgren, verkstedsjef hos Mekonomen Ford Spesialist i Västerås.

 

Vanlige problemer
Noen ganger kan det imidlertid være en teknisk feil som fører til at bilen ikke blir varm nok. Og her er noen av de vanligste problemene.
- Hvis du ser at varmen stiger på temperaturmåleren når bilen står på tomgang, men deretter faller igjen når du kjører er det ofte en termostat som har gått istykker og ikke slipper inn vannet i bilens varmepakke. Ofte er ikke dette så dyrt å bytte, sier Anders Holmgren.

 

For lavt nivå
En annen grunn til lite varme i kupén kan være at kjølevæskenivået er for lavt.
"Det er jo samme væske som kjøler motoren og som varmer opp luften. Om nivået er for lavt prioriteres kjøling av motoren. Ofte kan det være en lekkasje et sted og det vil man se ved at det er en flekk under bilen. For å løse dette problemet kan det være best å la et bilverksted se på bilen, sier Anders Holmgren.

 

Tett filter
En tredje årsak til lite varme i bilen kan være at kupéfilteret er tett.
- Ja, kupéfilteret må være bra for at man skal få inn tilstrekkelige med luft for å sikre varme i kupén. Det byttes når bilen er på jevnlig service. Om man ikke bytter så kan det også føre til dårlig lukt i kupén, sier Holmgren.

FAKTA Anders Holmgren Alder: 39 år Bor: Västerås Ansatt: Verkstedsjef Mekonomen i Västerås
Publisert: Desember 15, 2017