Er det på tide å la dine vinterdekk pensjonere seg?

Er det på tide å la dine vinterdekk pensjonere seg?

 

Vinterdekk er en forbruksvare og slites ved bruk. Og når de har rullet på veien en stund blir mønsterdybden mindre med dårligere grep i noen situasjoner som et resultat. Selv piggdekk slites og får dårligere egenskaper ved holke.

 

Dårligere ytelse
Dekkvaliteten forringes også selv om de ikke er i bruk. De eldes og et dekk har en levetid på max ti år. Men aldringen kan gå mye raskere enn det. Ytre faktorer som kjemikalier i smuss på veier, sollys og salt påskynder prosessen. Hvordan dekkene lagres når de ikke er i bruk er også viktig for at dekkene skal beholde sine positive egenskaper så lenge som mulig.

 

Sjekk produksjonsår på dekkene
Det kan være vanskelig å avgjøre hvor gammelt et dekk er. Derfor skal nå alle dekk som selges i EU merkes med informasjon om når de ble produsert.
- Det spiller ingen rolle hvor dyr eller bra bil man har. Det er dekkgrepet som er avgjørende. Merkingen gjør det lettere å avgjøre hvor gammelt et dekk er. For eksempel kan det stå "5014" på siden av dekket, da vet man at det er produsert i uke 50 2014, sier Mekonomens bilekspert Magnus Blommé.

 

Avgjørende på vinterhålke
De fleste kan avgjøre om et dekk begynner å bli slitt eller ikke, spesielt når man sammenligner med et helt nytt dekk. Men å oppdage små sprekker som tyder på at gummien har tørket ut eller å oppdage at materialet har blitt hardere kan være vanskeligere å oppdage. Og dette er faktorer som kan være avgjørende på vinterhålken.
- Det handler om sikkerhet. Hvis du synes det er vanskelig å finne ut av om dine dekk er slitte kan du dra til et Mekonomen verksted. Her kan du få hjelp til å sjekke vinterdekkene sine. Skulle du trenge nytt, vil vi hjelpe deg med å velge riktig og du får en fast pris - montert og klar på bilen din, sier Magnus Blommé.

Publisert: November 24, 2017