Slik får du skinnende bil etter vinteren - i 7 trinn

Slik får du skinnende bil etter vinteren - i 7 trinn

For å få en ren bil trenger du:

Avfettingsmiddel. Bilshampo. En bøtte. En ren svamp (og gjerne en ekstra svamp eller to). Semsket skinn, syntetisk skinn eller microfiberklut til å tørke med. Eventuelt: Felgbørste eller vanlig oppvaskbørste.

 

Slik gjør du:

1. Kjør bilen til en vaskehall. Å vaske der er skånsommere mot miljøet. I Sverige og Tyskland er det i mange byer forbudt å vaske bilen hjemme ettersom olje, tungmetaller og andre miljøfarlige stoffer kan renne ut i naturen.

 

2. Legg på avfettingsmiddel – nedenfra og oppover. Bruk kaldavfetting som inneholder petroleum og er effektiv mot grov skitt som olje, fett, salt, sand og asfalt. Husk: Vær forsiktig med bilens plastdetaljer som ikke bør få middelet på seg. Og legg ikke på avfetting på et varmt panser!
Der bilen er lettere skitten - med støv, pollen og lignende – kan du bruke en alkalisk, mildere avfetting.
Om du vil være ekstra nøye så finnes det egne rengjøringsmidler for felgene.

 

3. La avfettningen virke cirka fem minutter. Husk: Bilen bør ikke stå i sterk sol når middelet er på.

 

4. Skyll med vann. Bruk helst høytrykksspyler, men en vanlig vannslange fungerer også bra; åpne kranen slik at trykket blir max. Spyl ovenfra og ned slik at du skyller bort alle små gruskorn og andre partikler som kan ripe bilen. Ikke glem ikke å skylle på innsiden av skjermene der salt og sand lett fester seg og øker risiko for rust.

 

5. Shampo. Fyll en bøtte med lunket vann og bland i bilshampo. Følg anvisningen for dosering. Shampo er drøyt i bruk og bilen blir ikke renere om du overdoserer.
Tvert imot.  Dersom vannet er mettet med for mye shampo renner ikke skitten av like lett. Dypp en ren svamp i vaskevannet og vask med  roterende bevegelser over bilen, start øverst og jobb deg skånsomt nedover. Følg bilens linjer – ta en skjerm eller dør om gangen så glemmer du ingen steder. Bruk mye vann – la vannet ”jobbe”.

Husk: Mister du svampen på bakken – kast den og ta en ny. Det minste korn kan forårsake riper på bilen som du ikke vil oppdage mens du vasker.
Avslutt med felgene og dekksidene der det samler seg mye grus og annet smuss – så kaster du svampen. Du kan også bruke en spesiell felgbørste – eller en vanlig oppvaskbørste for felgene.

 

6. Skyll nøye av – ovenfra og ned med en vanlig vannslange (du kommer bedre til enn med en høytrykksvasker). Skyll ekstra godt i hjulhusene.

 

7. Tørke – Ovenfra og ned. Bruk et semsket skinn eller syntetisk skinn. Det finns også ”water magnet towels” av microfiber som på et nesten ”magisk” vis suger opp vann og fukt. Ferdig!

 

Peter 3 smarte tips

1. Unngå å gjøre den vanligste feilen: Å starte med å spyle vann over bilen. Bilen skal være helt tørr når du legger på avfettingsmiddelet.
2. Vil du at bilen skal skinne i vårlyset som den var ny - men rekker ikke å pusse og polere? Kjøp en våtvoks. Middelet sprayer du direkte på den våte lakken når du vasker bilen med shampo og skyll med vann. Deretter tørker du med semsket skinn eller annen klut. Da poleres bilen samtidig – og du får raskt og enkelt en blendende blank og beskyttende overflate!
3. Spyl mattene vårfine. Når du er i vaskehallen: Ta ut mattene – som bruker være fulle av grus og smuss etter vinteren – og spyll dem med høytrykksvaskeren.

peter_magnusson1 Peter Magnusson Alder: 40 år. Bor: Kållered. Stilling: B2B-selger hos Mekonomen Högsbo.
Publisert: April 05, 2016