Farlig å kjøre for lenge på vinterdekk

Farlig å kjøre for lenge på vinterdekk

Når dagene blir lysere og blomstene titter frem så er det mange som bytter fra vinterdekk til sommerdekk, men ikke alle. Det finns de som kjører rundt på piggfrie vinterdekk året rundt, dels fordi det ikke er ulovlig, men også for at det er litt styr å bytte. Men det er mye farligere enn hva mange tror å kjøre med vinterdekk om sommeren. Både for deg og dine medtrafikanter.

 

Derfor er det livsfarlig

Det er på grunn av vinterdekkenes konstruksjon, de har en mykere gummiblanding enn sommerdekkene.
– Derfor er det farlig å kjøre med vinterdekk på sommeren, bremselengden blir lengre og vinterdekkene slites mye fortere. I tillegg får du mye dårligere veigrep da vinterdekkene blir glatte på sommerføre, sier Micke Hägg hos Mekonomen

Tester viser samme resultat: At piggfrie vinterdekk har betydelig lengre bremselengde enn sommerdekk. På både vått og tørt underlag.

 

Det finns ikke «året rundt-dekk»

Micke Hägg forteller at mange kunder kjører med piggfrie vinterdekk (friksjonsdekk) på sommeren – eller det de kaller «året rundt-dekk».
– Det er veldig vanlig. Jeg bruker å si til kundene at det er ikke noe som heter året rundt-dekk. Det finns tre ulike typer av dekk: sommerdekk og vinterdekk med og uten pigger.  Sommerdekk er helt overlegent å kjøre med på sommeren, sier Micke Hägg.

 

Hva vil du si til de som kjører på piggfrie vinterdekk på sommeren?

– Du utsetter deg selv og andre for livsfare. Hadde du vært med og testet så tror jeg ikke du ville valgt å kjøre med piggfrie året rundt. Bytt med en gang, for din egen skyld!

micke_hagg1 Micke Hägg Alder: 54. Bor: Kristianstad Ansatt: Eier av Mekonomen-verkstedet Häggs bilservice i Kristianstad.
Publisert: April 27, 2022