Stor undersøkelse: Ikke sikrere med firehjulsdrift

Stor undersøkelse: Ikke sikrere med firehjulsdrift

Det er mange grunner til å velge en firehjulsdrevet bil, spesielt om man bor i Norden. Her kan den ekstra fremkommeligheten være gull verdt på vinteren når man skal kjøre både på snø- og holkeføre. Og bor man på landet eller man vil begi seg ut på et eventyr utenfor vegnettet er firehjulstrekk en trygghet hele året. Mange bileiere som drar tunge tilhengere, som for eksempel campingvogner eller hestevogner, har også oppdaget at firehjulsdriften kan gjøre livet betydelig lettere i mange situasjoner.

 

40 000 ulykker

Men å velge firehjulsdrift fordi at det betyr økt trafikksikkerhet er et argument som ikke holder. I følge en undersøkelse fra forsikringsselskapet Folksam viser det seg nemlig at firehjulsdrevne biler er like ofte involvert i ulykker som tohjulsdrevne biler. I undersøkelsen, som bygger på 40 000 politirapporterte ulykker, viser det seg til og med at de firehjulsdrevne bilene i noe større utstrekning er involvert i krasj ved høyere hastigheter sammenlignet med tohjulsdrevne biler.
– Firehjulsdriften virker å gi førerne en falsk trygghet som får de til å undervurdere veiforholdene. Det betyr at det ikke er udelt positivt med firehjulstrekk, selv om fremkommeligheten er bedre, sier Matteo Rizzi, trafikksikkerhetsforsker i Folksam i en pressemelding.

 

”Dekker over” dårlige forhold

Den falske sikkerheten kan blant annet være på grunn av at firehjulsdriften ”skjuler” de dårlige veiforholdene. En bil med firehjulsdrift akselerer raskere på holken pga. at den har bedre grep. Det kan føre til at en bilfører ikke får med seg at det er holke. Når bilfører så skal bremse så er det ikke lenger noen fordeler med firehjulsdriften, bremselengden er like lang.

–    Mitt råd til nybilskjøpere er at de ikke skal tro at trafikksikkerheten øker med firehjulsdrift. Men det er et godt valg om du trenger god fremkommelighet, sier Matteo Rizzi.

Publisert: Mars 22, 2017