Farlige vibrasjoner kan få deg til å sovne bak rattet

Når du reiser i en bil, blir du utsatt for ulike typer vibrasjoner. Noen oppstår i motoren og andre når dekkene møter ujevnheter i veibanen, dette er lavfrekvente vibrasjoner som påvirker trafikksikkerheten negativt.

 

Mange ulykker skyldes trøtthet

I en studie presentert av RMIT University Melbourne, kan trøtthet være bakgrunnen til hver femte dødsulykke. Rapporten hevder at vibrasjon som forplanter seg opp gjennom bilsete er en av årsakene til at så mange sovner bak rattet.
"Vår studie viser at lavfrekvente vibrasjoner, slike man opplever i biler og lastebiler, vugger din hjerne og kropp til tretthet. Selv mennesker som er friske og uthvilte kan raskt bli søvnige. Etter bare 15 minutter kan mennesker begynne å bli døsige, og etter en halv time har vibrasjoner påvirket din evne til å holde deg våken og fokusert, sier professor Stephen Robinson, som står bak studien i en pressemelding.

 

Sikrere biler

Med hjelp av resultatene i studien håper Stephen Robinson at bilprodusenter vil få bedre forståelse og verktøy for å bygge sikrere biler.
"Vi håper at fremtidens sete kan bygges på en slik måte at de ikke fører vibrasjonene videre og får bilførere til å bli søvnige," sier han.

 

Balansere hjulene

Hvor mye bilen vibrerer varierer mellom forskjellige modeller, men du kan som bileier ofte til en viss grad påvirke hvor mye vibrasjoner du skal utsettes for i bilen. Nå som mange bytter til vinterdekk kan det for eksempel være på tide å balansere hjulene som ellers kan gi vibrasjoner som forplanter seg både gjennom rattet og setet. At dekk og støtdempere er i god stand er også viktig for å unngå forstyrrende eller søvnige vibrasjoner. Du kan få hjelp hos ditt Mekonomen verksted.
"Når du er trøtt skal det ikke så mye til før du blunder bak rattet. Og da kan det bli farlig, sier Stephen Robinson.

Tips til hva du kan gjøre for å redusere vibrasjoner Har du balansert hjulene etter at du skiftet til vinterdekk? Hvis ikke kan dette gi vibrasjoner som forplanter seg både gjennom rattet og setet.   Det er også viktig at dekk og støtdempere er i god stand.   Er du usikker på hvordan du kan sjekke dette så kan du få hjelp hos ditt Mekonomen verksted!
Publisert: November 05, 2018