Feil montering kan gjøre barnesete livsfarlig

Feil montering kan gjøre barnesete livsfarlig

Testfakta har kollisjonstestet åtte beltestoler som også har blitt testet ut ifra et brukerperspektiv av trafikkorganisasjonen NTF Vest. Og resultatene har enkelte ganger blitt forskjellig på kollisjonstesten og brukertesten.

Blant de åtte setebeltene som var testet var det en modell som klarte kollisjonstesten best. Fremfor alt skilte stolen seg ut av de andre på grunn av den lave belastingen på barnets nakke ved en frontkollisjon.

 

"Beste stolen hadde mangler"
Men når NTF gransket stolen ut ifra et brukerperspektiv viste det seg samtidig å ha flere alvorlige mangler. Den ekstra puten som avlaster nakken risikerte å stoppe beltet hvis barnet lente seg fremover og deretter tilbake igjen – noe som førte til at belte ble slakt.

I tillegg var det så vanskelig å montere stolens spesielle grenløsning riktig.

Lilian Korsár fra trafikkorganisasjonen NTF Vest forklarer problemet for Testfakta:

-"Man må trekke godt i belte for at det skal fungere, og det var det ingen som gjorde. Hadde de lest manualen nøye ville de sikkert ha lykkes, men ikke alle gjør det. En bilbarnestol bør være lett å forstå og bruke.

 

Bra beskyttelse
De fleste stoler ga tilstrekkelig beskyttelse for hodet, brystet og magen. Derimot varierte belastningen på nakken mye. Flere stoler ligger langt over for eksempel Euroncaps grenseverdier.

- Skader på nakken gir ofte permanente plager. Hode- og nakkeskader er de skadene som fører til de fleste tilfeller av invaliditet, sier Anders Kullgren, forskningsdirektør i Folksam til Testfakta.

 

Følg instruksjonene
For å være sikker på at et bilsete er riktig montert, er det viktig å følge instruksjonene som følger med når man kjøper stolen. Om man synes det er vanskelig eller er usikker så er det sikrest å kontakte en forhandler. I Mekonomen butikker er det ansatte som kan hjelpe deg med å finne en stol som passer til barnet ditt og bilen din, og som kan hjelpe deg med å montere det riktig for deg.

Visste du at..... vi hjelper deg med å montere bilbeltestol om du kjøper i en av våre butikker? Vi sikrer deg en trygg og riktig montering!
Oppdatert: August 11, 2022