Fylt feil? Det kan koste deg tusenlapper

Fylt feil? Det kan koste deg tusenlapper

For noen år siden økte salget av dieselbiler kraftig. Og det førte med seg et uventet problem: Antall feilfyllinger økte betydelig. I Norge tanker nå nesten 15 000 personer bensin i sine dieselbiler hvert år. I Sverige er det ennå verre, der er det nesten 20 000 personer som feiltanker i følge statistikk fra forsikringsselskapet If.
– Vi har de siste årene merket en kraftig økning av tilfeller der kunder fyller tanken med bensin. Å tanke gjøres på gammel vane og mange glemmer at de har byttet drivstoff, sier Dan Falconer, motorspesialist hos If.

 

Fylle tanken på andre sine biler

Feilfylling skjer også ofte når personer fyller drivstoff i andre sine biler. Det kan for eksempel være leiebil eller lånt bil. Uansett hvem som eier den feiltankede bilen så blir feilen dyr. Oppdager man hva man har gjort før man har rukket å starte motoren kommer man unna med en kostnad på mellom 10 000 – 15 000 kroner for berging og rensing, ifølge If.
Om man derimot ikke oppdager feilen før etter at man har startet motoren og kjørt i vei kan det bli dyrere. Det er ikke uvanlig at totalhavarerte drivstoffsystem kommer på 25 000 kroner, men det fins også skrekkeksempler hvor det har kostet det dobbelte å reparere.
Grunnen til at den vanligste feiltankingen at man klarer å tanke bensin på dieselbiler, er at bensinstasjonenes pistolhåndtak for diesel er for store for bensinbilenes tankåpninger. Det går altså ikke å tanke feil i bensinbilene, mens bensinpistolen lett får plass i dieselbilen.

 

Utstyret som beskytter bilen din

Det er mulig å beskytte sin dieselbil med et enkelt triks: Et spesielt tanklokk som hindrer tanking med bensinpistol. SoloDiesel , som det heter, er et tanklokk som erstatter bilens originale tanklokk. Det forhindrer fysisk feiltanking av bensin i dieseltanken. En fjærbelastet ventil åpner når dieselpistolen føres ned og låses etter tanking. Prøver man å føre ned et rundere rør, som bensinpistolen, blir det lukket og hindrer tilgang til tanken. Dette er en billig forsikring mot feiltanking.

FAKTA/Har du tanket feil – dette gjør du da!   Ikke start motoren. Så lenge du ikke starter så ødelegger du ikke noe. Kontakt ditt forsikringsselskap. Mange har forsikringer som dekker dette. Sørg for at bilen berges til et verksted. Her skal drivstoffet tappes ut og systemet skal renses. Har du rukket å kjøre i vei? Stopp ved første anledning og slå av motoren. Ring deretter forsikringsselskapet.  
Publisert: Mars 22, 2017