Vinteren sliter - ta en vårkontroll av bilen

Vinteren sliter - ta en vårkontroll av bilen

Det spiller ingen rolle om bilen din er ny eller gammel – vinterhalvårets kjøring sliter. Det er vegsaltet som har størst skyld i slitasjen og vegsalt kan føre til både lakk- og rustskader. Derfor er grundig rengjøring og kontroll av bilen viktig før våren – en kontroll du kan gjøre helt selv.

 

Bytt vindusviskere

– Vindusviskerne er bra å bytte etter vinteren for å sørge for god sikt, ettersom gummien blir slitt med tiden og viskerne forringes gradvis. Et godt tips er å bytte vindusviskerne samtidig som du bytter til sommerdekk, sier Ilo Dufva hos Mekonomen i Älvsjö.

For best sikt anbefales en spylervæske for riktig årstid.
-Bytt til spylervæske for sommerbruk. Den inneholder ikke etanol og skal brukes når det er plussgrader ute. Flere av spylervæskene har freshe dufter som passer ekstra bra under sommerhalvåret.

 

Fresh opp bilen

Lag på lag med skitt fra slafsete vinterføre får bilen til å se lite fin ut. En grundig rengjøring er absolutt på sin plass før våren.
– Men unngå å vaske bilen hjemme på gårsplassen med tanke på all miljøgift som trenger ned i bakken. Ved en vårvask er det også lettere å oppdage riper som man kan bruke ulike midler for å få bort. Fiks ripene så fort som mulig slik at det ikke rekker å komme inn fukt og at det begynner å ruste. En underspyling for å få bort saltet etter vinteren er også bra.

 

Les mer om hvordan du reparerer lakkskade.

 

Om man vil at bilen skal se ekstra fresh ut til våren fins det flere knep man kan gjøre.
– Har du en svart støtfanger som har blitt slitt av været? Bruk avfettingsmiddel og deretter kan du behandle det med et middel som gir tilbake glansen.
Vask også hjulhus og felger – og bruk dekkglans på fjorårets sommerdekk. Da ser hjulene nesten nye ut igjen.

 

Her kan du lese mer om hvordan du får skinnende bil etter vinteren.

 

Hvordan forbereder du din egen bil til våren?

– Jeg skal vokse bilen. Det beskytter mot riper og gjør at skitten ikke setter seg så hardt. Det betyr at jeg ikke trenger å vaske bilen så ofte. Jeg bruker også en silikonstift som jeg smører på listene for å freshe de opp. De fryser nemlig ofte på vinteren.

 

2 SPESIALTIPS!

– Om du bytter dekk på bilen din selv bør du passe på å kontrollere om bremsebelegget er slitt eller ikke. Det er en av de delene på bilen som slites mest.
–  På våren inntreffer de fleste steinsprutskadene, på grunn av all grusen. Du garderer deg best gjennom å holde god avstand til bilen foran.

ilo_dufva1 Ilo Dufva Alder: 23 år. Bor: Huddinge. Stilling: Butikselger hos Mekonomen i Älvsjö.
Publisert: April 01, 2016