Her er det beste barnesete - test

Her er det beste barnesete - test

Det er ikke lett å velge barnesete. Det er mange spørsmål som dukker opp ved innkjøp av nytt bilsete; Hvilket er tryggest, mest moderne, hva betyr alle merkingene, kan den monteres bakovervendt?
- Alle foreldre ønsker at barna skal sitte trygt i bilen. Derfor har vi testet bilseter for å hjelpe dem med å velge en så god stol som mulig, sier Helena Stigson, trafikksikkerhetsforsker ved Folksam.
I testen vurderte de 17 barneseter som finnes på det svenske markedet, og stolene er for barn fra ni måneder til fire år. Eksperter anbefaler at barn bør sitte i bakovervendte seter, i hvert fall inntil de er fire år, helst lenger. Det er noe Folksam sin test har holdt fast på – de beste bilstolene i testen gjør det mulig å sitte bakovervendt så lenge som mulig. ""Best i test"" ble iZi Plus, det eneste bilsete som nådde maks karakter 4. Syv andre barneseter ble vurdert som ""Godt valg"" da de fikk karakter 3.

 

Er bilsete vendbart så har det påvirket karakteren negativt.
- Flere produsenter av vendbare bilseter viser i manualen at de kan brukes forovervendt allerede fra 6 måneders alder. Å sitte forovervendt så tidlig er noe vi advarer sterkt mot og produsentene bør ta avstand mot slik bruk i sine anbefalinger, sier Anders Ydenius, trafikksikkerhetsforsker ved Folksam.
I testen inngår også to stoler som bare kan brukes forovervendt. Derfor blir de ikke godkjent, selv om disse stolene har fått gode resultater i europeiske forbrukertester.
- Det er fristende å tro at det gode testresultatet av kollisjonstesten betyr god beskyttelse, men sannheten er at disse to stolene kan føre til livstruende skader i en alvorlig kollisjon. Årsaken er at ved en krasj vil all belastning havne på barnets mage, som ikke måles verken i de europeiske kravene eller forbrukertestene, sier Helena Stigson.

 

Folksam bilsete test

 

  1. & Best i test iZi Plus 4 poeng (maksimalt poeng)
  2. & Godt valg Axkid Rekid tre poeng
  3. Axkid Minikid 3 poeng
  4. IZi Kid X1 i-Size 3 poeng
  5. IZi Modular RF i-Size 3 poeng
  6. Britax Römer Hi-Way II tre poeng
  7. Maxi-Cosi Mobi XP 3 poeng
  8. Maxi-Cosi Pearl XP 3 poeng
  9. Axkid Duofix 2 poeng
  10. BRIO Zento 2 poeng
  11. Britax Römer Dualfix 2 poeng
  12. Britax Römer Multi II 2 poeng
  13. Concord Reverso i-Size 2 poeng
  14. Rock TrioFix hvile 2 poeng
  15. Biltema Bilsete 0-18 kg (artikkel 39-810) 2 poeng
  16. Cybex Pallas 1 poeng
  17. Kiddy Guardianfix Pro 2 1 poeng

Slik ble testen gjennomført

Følgende åtte parametere ble vurdert ved Folksam bilsetetest: Type bilsete, vendbar kombistol, vektgrense, seteryggens høyde, beinplass, montering og stolens sidekollisjonsbeskyttelse.
Alle bilseter i testen er godkjent i henhold til de europeiske kravene. Ved valg av bilseter så Folksam på utvalget som var tilgjengelig i barnesutstyrsbutikker og nettbutikker. Folksam har også valgt å ta med bilseter som kommer bra ut i de europeiske bilsetetestene.

 

Folksams råd for barnesikkerhet i bilen

  • Kjøp et bakovervendt bilsete som er så stort at barnet kan sitte bakovervendt til minst fire år - helst enda lenger.
  • Velg et bilsete som er godkjent til 25 kg.
  • Det er ikke farlig å sitte med bøyde ben. Stolen er for liten når hodet stikker opp så mye at den øvre kant av ørene nærmer seg den øvre kanten av stolen.
  • Koble ut airbag i forsete slik at barnet kan sitte der hvis de trenger mer plass til bena.

 

Hvorfor bakovervendt bilsete?

Små barn er mer sårbare i en kollisjon fordi hodet er mye større i forhold til kroppsstørrelse, og nakkemuskler og leddbånd er ikke fullt utviklet. Fordelen med et bakovervendt barnesete er at hodet bremses opp sammen med resten av kroppen i en kollisjon, og belastningen av hodet og nakke er betydelig mindre enn i fremovervendt stilling.
Det er ingen lov som krever at små barn bør sitte i bakovervendte bilseter, men ekspertene anbefaler at barn bør sitte i bakovervendt til de er minst fire år, gjerne opp til fem år. Risikoen for skader er fem ganger høyere i forovervendt sete, sammenlignet med en bakovervendt, ifølge Folksam sin trafikksikkerhetsforskere.
Kilde: Folksam

Publisert: Februar 17, 2016