Tenk på hunden, bilen kan bli farlig varm i solen

Tenk på hunden, bilen kan bli farlig varm i solen

Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker, derfor blir de lett overopphetet om de utsettes for høye temperaturer. Om hunden blir sittende igjen i en parkert bil på sommeren er det stor risiko for at hunden skades, eller til om med omkommer.
Likevel er synet av pesende hunder i varme biler ikke uvanlig. Det finnes fortsatt mennesker som forlater sine dyr når de skal handle i butikken, utføre et ærend eller ta seg en matbit på en café.

 

Livsfarlige temperaturer

Den svenske kennelklubben har gjennomført en undersøkelse for å finne ut av hvor varmt det blir og lot en bil stå på en solrik parkeringsplass. Resultatet var skremmende: Termometeret steg raskt til over 50 grader og etter et par timer passerte den 60-graderstreken, en temperatur som er livsfarlig for en hund.
– Temperaturen stiger raskt inne i en bil selv om det ikke er varmt ute. Hunder kan ikke regulere varme og væskebalanse på samme måte som oss mennesker. I en varm bil blir hunden din stresset og kan i verste fall omkomme av varmesjokk, skriver Kennelklubben på sine hjemmesider og oppfordrer alle til å hjelpe til med å spre budskapet om farene med varme biler.

 

Kennelklubbens liste:

Kennelklubben har satt sammen en sjekkliste for hvordan hunden din skal ha det bra på varme sommerdager. Les og følg den!

  • Ved lange bilreiser, kjør tidlig på morgningen, ettermiddagen eller kvelden, når solen ikke står høyt.
  • Sørg for at hunden har tilgang til kaldt, ferskt vann.
  • Ta ofte pauser og luft hunden, gjerne ved en sjø slik at hunden kan avkjøle seg.
  • Om du må gå fra hunden i bilen en kort stund, husk at solen forflytter seg raskt. Bilen som akkurat sto i skyggen kan plutselig stå midt i solen.
  • Om du har en kombi – montèr lastegitter eller et bur slik at du kan åpne bakluken og gi hunden frisk luft når du stopper.
  • Pakk ikke bilen så full at lufttilførselen strupes bak til hunden.
  • Bind aldri hunden i bilens støtfangere, hengerfeste eller lignende, om du plutselig må flytte bilen eller dra av gårde kan det ende veldig ulykkelig!
Oppdatert: Kan 22, 2023