10 tips: Slik kommer du trygt frem i juletrafikken

10 tips: Slik kommer du trygt frem i juletrafikken

Sørg for å ha gode dekk på bilen
Dekkene er din viktigste redning når du kjører om vinteren. Det er ingen sikkerhetssystemer som kan redde deg om friksjonen mot veibanen ikke holder. Sjekk derfor at vinterdekkene dine ikke er slitt, for gamle og at de har riktig lufttrykk.

 

Kjør uthvilt
Det er mange studier som viser at tretthet er årsaken til mange ulykker i trafikken. Har du sovet dårlig? Da kan det være en god idé å utsette avreisen slik at du kan sove ut først, eller la noen andre kjøre.

 

Hold rutene rene
Selvfølgelig er det viktig med god sikt når du kjører bil. Men om vinteren blir frontruten lett skitten. Sørg for at viskerbladene er gode og fyll på spylervæske.

 

Vær forberedt
Noen ganger blir man stående i trafikken. Kanskje bilen havarer eller at været blir så dårlig at det ikke er mulig å fortsette å kjøre. Refleksvest, slepetau, spade og startkabel kan redde mange situasjoner og bør ligge tilgjengelig i alle biler. Det er også godt å ha varme klær i kupeen om man blir sittende i kulden.

 

Ikke stress
Stress er en medvirkende faktor i mange ulykker. Unødvendig kan man si. Et godt tips er å ikke ha et klokkeslett hvor man «må» være fremme. Kanskje er det verdt å ikke rekke «Tre nøtter til Askepott» på juleaften for å gjøre turen roligere og tryggere? Og sannsynligvis kan man avtale med nissen slik at han venter med pakkene til du kommer frem.

 

Belysning
Lyspærene i frontlyktene blir dårligere over tid. Om det er lenge siden du byttet de kan tiden være inne for det nå, selv om de fortsatt lyser. Nå finnes det også smarte LED-lysramper som kan monteres på nesten alle bilmodeller. De gjør mørke vinterturer både tryggere og mer komfortable. I Mekonomens butikker får du hjelp med alt som har med belysning å gjøre.

 

Velg riktig vei
Mange av ulykkene i juletrafikken skjer på mindre veier. Har du mulighet til å velge en større utfartsvei så er det bedre.

 

Lytt til radioen
Har det vært en stor ulykke som stopper trafikken på din reiserute? Lytt til radioen eller sjekk ut noen av nettstedene som rapporterer trafikk før du reiser. Da kan du kanskje velge en annen vei og slippe å bli stående i kaoset.

 

Del på rattet
Statistikken sier at lange bilturer blir tryggere om du deler på kjøringen. Likevel er det mest vanlig at bare en kjører, som regel mannen. Kanskje tiden er inne for å bryte gamle kjønnsroller på denne julereisen?

 

Ta pauser ofte
Å ta pauser nå og da gjør ikke turen bare lettere for alle i bilen. Det er også tryggere når sjåføren får hvile øynene sine med jevne mellomrom. Planlegg gjerne noen hyggelige stopp på forhånd, det er veldig mye å oppleve langs veiene i Norge.

 

Til slutt vil vi også minne om at man ikke trenger å utsette alle gjøremål til slutt… Bli ferdig med handling og gaveinnkjøp så tidlig som mulig, slik at du kan styre unna den verste juletrafikken.

Oppdatert: Desember 13, 2022