Sikrere kjøring i vinter - med riktig utstyr

Sikrere kjøring i vinter - med riktig utstyr

Isete ruter, motor som starter tregt, glatte veier og snø. Vinteren er faktisk herlig, men har man bil så er det lett å til tider bli fortvilet og tenke at alt er vanskelig og tungvint.

Men Daniel Strandberg hos Mekonomen Bollnäs vet veien til et enklere og tryggere BilLiv, selv om vinteren. Og det begynner allerede ved bytte av vinterdekk.

- Da kan det være godt å forberede bilen for vinteren. For eksempel å bytte vindusviskerne, det bør du gjøre minst to ganger i året, og gjør du det når du skifter dekk så glemmer du det ikke.

 

Spylervæske for minusgrader

Det er en annen ting som man ikke bør glemme.

- Spylervæske. Sørg for at den tåler minusgrader. Det mest økonomiske er å kjøpe konsentrert spylervæske, og blande selv 50/50 med vann, tipser Daniel Strandberg.

Det kan også være greit å forberede seg på at bilen kan stoppe og at man blir stående langs veien når det er mørkt.

- Sørg for at du har refleksvest i bilen lett tilgjengelig. Og ha gjerne også et teppe liggende i bilen. Det blir fort kaldt i bilen om du ikke kan holde bilen i gang.

 

Kjettinger for piggfrie vinterdekk

Daniel Strandberg har også et rimelig tips for de uten piggdekk.

- Hvis man bor i en del av landet der man ikke trenger piggdekk, men kanskje drar til fjells en gang iblant, så kan det være smart å investere i et par kjettinger. Det er jo billigere enn å kjøpe en firehjulsdrevet bil.

På vinteren legges det stor vekt på sikkerheten. Hvilke vinterdekk er best? Hvordan kan jeg unngå is på rutene? Er firehjulsdrift å foretrekke? Men det viktigste er noe som vi selv kan påvirke i trafikken.

- Ta det med ro i trafikken. Kjør i god tid og ta jevnlig pauser, både for din og dine medpassasjerers skyld, sier Daniel Strandberg.

Hvordan skal jeg håndtere de ulike vegforholdene?

- Det kan være vanskelig, spesielt om temperaturen har vært under null i lang tid, og deretter slår over til pluss igjen. Om det begynner å regne da så er det stor fare for at det fryser umiddelbart når regnet treffer bakken. Og enda farligere blir det om det allerede er is på veien. Da spiller det nesten ingen rolle hvor gode dekk du har. Så, kjør rolig!

 

Flytende isskrape kan redde liv

Daniel Strandberg kan ikke understreke godt nok hvor viktig det er at alle tar det med ro i trafikken i vinter, men han er også klar over at det noen ganger skjer uforutsette hendelser.

- Om du har forsovet deg og hiver deg inn i bilen så synes du kanskje ikke at det er så viktig å skrape vinduene. "De tiner jo i løpet av turen." Men det er farlig for både deg og dine medtrafikanter. Det kan da være bra å bruke en flytende isskrape - bare spray på så smelter isen på ruten.

 

Se opp for dunjakker

Med kupèvarmer eller garasjeparkering så sikrer du at bilen er varm, men det er ikke bare komfort du får. Det kan faktisk spare deg fra alvorlige skader i en kollisjon.

- Om det er kaldt i bilen slik at du må ha en tykk dunjakke på deg, kan det faktisk være farlig sammen med setebeltet. Et tykt plagg gir en avstand mellom deg og setebeltet, og beltets funksjon blir svekket. Kroppen din rekker å bli skjøvet fremover et stykke før bilbeltet låser seg, sier Daniel Strandberg og legger til:

- Kanskje et fint og varmt saueskinn kan være både sikrere, varmere og mer behagelig for ryggen?

daniel_strandberg Daniel Strandberg Alder: 31 år. Bor: Bollnäs. Stilling: Teamleder på Mekonomen Bollnäs.
Publisert: Februar 22, 2016