10 ting du må vite om lagring av vinterdekk

10 ting du må vite om lagring av vinterdekk

Riktig temperatur

Dekk er følsomme for varme. Dersom temperaturen er for høy kan vinterdekkene eldes unødvendig raskt. Idéel temperatur for lagring er rundt 15 grader.

 

Unngå lys

Dekk er lyssensitive skapelser. Unngå å plassere de i direkte sollys eller elektrisk lys med høy UV-innhold. Unngå også sveising nær dekkene.

 

Vask dekkene

Dekk utsettes for mange nedbrytbare stoffer, derfor er det viktig å vaske de før sommerhvilen. Men ikke bruk sterke midler som tørker ut gummien. Fjern gjerne skarpe steiner som sitter fast i mønsteret.

 

Vask felgene

Stålfelter kan ruste og lettmetall kan oksidere. Sørg derfor for å vaske og tørke nøye før du setter bort vinterhjulene. Det er heller ikke feil å gi aluminiumsfelger et beskyttende lag med voks.

 

Stable riktig

Dekk som er montert på felg lagres best stablet på hverandre eller hengende på kroker på veggen. Om hjulene står så risikerer dekkene å miste formen av sin egen vekt. Løse dekk kan derimot stå, men bør da roteres med jevne mellomrom.

 

Unngå kjemikaler

Ulike typer kjemikalier kan ødelegge dekkene, det kan holde med en kortvarig kontakt. Unngå å utsette dem for alle typer løsemidler, fett og oljer.

 

Ozon trussel

Dekk påvirkes negativt av ozon… Unngå derfor å plassere de i nærheten av utstyr som genererer ozon, for eksempel elektriske motorer eller andre typer av elektriske apparater som kan produsere gnister eller strømutladninger.

 

Lufttrykk

Om dekkene er montert på felger, ha luft i dem. De har det best når de har normalt lufttrykk.

 

Unngå fukt

Lagrer du vinterhjulene ute? Fy, fy. Ikke utsett dem for unødvendig fukt. Både dekk og felger kan bli skadet av for mye fuktighet.

 

Dekkhotell

For mange er dekkhotell den beste løsningen. Om du velger å la Mekonomen ta vare på dekkene dine så vil de oppbevares i et optimalt miljø, bli grundig vasket og deretter sjekket slik at de er klare for en ny sesong på veien. Ved hver skift kontrolleres også dekkenes lufttrykk og tilstand.

Publisert: Kan 26, 2017