Nå er det bevist: Din partner er en bedre bilfører enn deg

Nå er det bevist: Din partner er en bedre bilfører enn deg

Bilturer blir sikrere om man deler på kjøringen. Tross dette er det ofte samme person som sitter bak rattet. Og det er som oftest menn som setter seg i førerstolen når familien skal på biltur.

 

I følge en undersøkelse fra TNS Sifo som ble gjennomført på opprag av folkeundersøkelsen Dele rattet er det hos 8 av 10 par så godt som alltid samme person som kjører. Bare 17 prosent av de spurte oppgir at de deler likt på kjøringen.
– Om førerne deler rattet oftere får begge partene mer kjøretid og blir mer erfarne førere. Et jevnere kjøremønster kan også skape tryggere forhold og mindre trøtte førere på langreiser, skriver Marie Nordén, generalsekretær for NTF i en pressemelding.

 

Det finns statistikk, blant annet fra NTF og Trafikkverket, som klart viser at kvinner fører til færre ulykker i trafikken enn menn per kjørte kilometer. Og det at kvinner kjører trygggere virker som en akseptert sannhet. I følge TNS Sifo anser bare 1 av 10 at menn kjører sikrest, 4 av 10 opplever at det er kvinnene som er best på sikkerheten.

 

Tross dette anses bilkjøring å være en mannlig syssel. Og undersøkelsen antyder at det kan dreie seg om arvet atferdsmønstre. 72 prosent av de 1 060 som ble spurt oppgir at det oftest var deres fedre som kjørte bilen da de vokste opp.
– Selv om vi er en av verdens mest likestilte land, viser undersøkelsen at det er mange gammeldagse mønster fortsatt når det gjelder bilkjøring, sier Erik Lindham, hos Ford Sverige, som er en av initiativtakerne bak Del rattet.

Oppdatert: August 11, 2022