Slik pakker du sommerutstyret optimalt – og får mer plass i bilen

Slik pakker du sommerutstyret optimalt – og får mer plass i bilen

Trangt i bagasjerommet og i baksetet? Å pakke en takboks er en smart måte å «bli kvitt» ting og få en mer komfortabel bilreise.
-    Saker som tar stor plass, men ikke veier så mye er perfekt å frakte i en takboks, sier Basri Durakovic, selger hos Mekonomen i Helsingborg.
-    For eksempel klær, sko, sengetøy, håndduker, barnevogn og telt.

 

Takboksen – tenk på dette

Før du velger takboks – her er noen tips å tenke på, sier Basri Durakovic:

 •   Hvor mange skal reise i bilen og hvor mye bagasje har dere? Velg takboks etter familiens behov. Tenk også på størrelsen på bilen slik at du ikke kjøper for stor boks til bilen. Mange vil transportere barnevognen på taket. Ta med vognen i butikken, fell den sammen og prøv den i en passende takboks.
 •  Å montere takboks på takstativet er enkelt – når du har lært deg hvordan du skal gjøre det. Leverandørene av takboksene har ulike måter å montere boksene på. Men felles for de alle er at det er enkelt å montere, og du trenger ikke verktøy. Våre ansatte hjelper deg gjerne med monteringen om du er usikker. Om du vil lære deg det selv: Les gjennom instruksjonene nøye før du begynner. Monterer du takboksen feil – ja, da har du en takboks som for kan fly av taket.
 • Takboksen skal hvile med tyngdepunktet midt på bilen.
 • Ikke pakk for tungt. Sjekk hva både bil og takboks er godkjent for før du fyller den opp. For å kunne bruke takboks trenger du takstativ på bilen. – Om du skal kjøpe takstativ anbefaler vi at du søker hjelp i en av våre butikker så bistår vi deg med å finne riktig takstativ til din bil, sier Basri Durakovic.

 

Å montere takstativ – her er noen tips

 • Det enkleste er å montere føttene på lastestangen først. På stengene er det en skala å stille inn føttene etter og de målene skiller seg fra de ulike bilene.
 • Monter takstativet på bilen før du drar til det aller siste – da unngår du spenning i stangen.
 • Om du velger takstativ av typen wingbar eller slidebar -  glem da ikke å feste alle plastdetaljene. Ellers kan vinden komme inn i stangen og skape en støyende, «syngende» lyd i bilen.

 

Sykkelholder – slik gjør du

Syklene da? Det fins flere varianter av sykkelholdere som du kan feste på tilhengerfeste, bakluke eller takstativ.

 • Husk at loven krever at nummerskilt og belysning skal være synlig. Du kan kjøpe et ekstra nummerskilt og en lysrampe med belysning, med plass for nummerskiltet, som kobles til el-uttaket på hengerfeste.
 • Den enkleste og rimeligste sykkelholderen har to «armer» som monteres på hengerfeste. Husk at sykkelen ikke må henge for lavt – da kan den ta i veien ved en dump. På noen sykkelholdere følger det med gummistropper – fest sykkelen skikkelig. Om du skal frakte to sykler er det viktig at du skaffer deg ekstra stropper. Fest hjulene mot rammen slik at ikke forhjulene begynner å svinge frem og tilbake. Da kan både bilen og syklene bli skadet. En slik type sykkelholder egner seg best for korte turer.
 • Mer avanserte sykkelholdere plasserer du sykkelen i. En populær variant, som monteres på hengerfeste, kan vippes: Du kan vippe ned holderen med sykkel eller sykler slik at du kan åpne og lukke bakluken, uten å ta av syklene.
 • Om du ikke har hengerfeste så finnes holdere som monteres på bakluken. F.eks. «Thule sykkelholder for bakluke» som gir mulighet til å laste opp til tre sykler.
 • Det finns også holdere du fester på takstativet. Dette passer fint for sykler med skjøre rammer (for eksempel karbonrammer). Tips: Mål høyden og skriv ned slik at du alltid har kontroll på den totale høyden på bilen!

 

basridurakovic1 Basri Durakovic Alder: 43 år. Bor: Ödåkra, nord for Helsingborg. Stilling: Selger hos Mekonomen Helsingborg.
Oppdatert: Kan 22, 2023