Innsiden er også viktig - slik rengjør du møbeltrekket

Innsiden er også viktig - slik rengjør du møbeltrekket

Støvsug

Start med å støvsuge bilen. Har du tekstiltrekk kan det være en bra start å først banke ut støvet for deretter å gå på med støvsugeren. Bruk et børstemunnstykke til støvsugeren om du har det, det vil hjelpe til med å få ut skitt av tekstilen og er også mer skånsomt mot trekket enn et plastmunnstykke.

 

Start enkelt

Ikke bruk sterkere vaskemidler enn du trenger. Ofte er det nok med lunkent vann og en myk børste for å få bort en flekk, for eksempel en sukkerflekk.

 

Bruk riktig middel

Det lønner seg å bruke riktig middel som er tilpasset for tekstilrengjøring i biler. Andre midler som er tilpasset for andre formål kan risikere å bleke eller skade tekstilen.

 

Rengjør hele overflaten

Rengjør hele overflaten, for eksempel hele seteputen eller seteryggen, når du skal få bort en flekk. Faren er at man får et rent område der man vasker, mens annen smuss vil sitte igjen på resten av flaten.

 

Ikke vent

Det beste trikset for å fjerne en flekk: Ta tak i det med en gang. Om du venter vil skitten få tid til å spise seg inn i materialet og blir vanskeligere å fjerne.

 

Ekstra vanskelige flekker

Noen ganger kan flekkene være vanskelige. Finn ut hva som forårsaket flekken før du velger rengjøringsmiddel. I din Mekonomen butikk kan du få hjelp til å finne riktig vaskemiddel.

 

Pels

Alle som har dyr i bilen vet hvor vanskelig det er å få bort hår som har satt seg i biltrekket. Det finnes dog et bra husmortips: Ta på deg noen gode gummihansker og gnikk med hånden på tekstilen. Overraskende ofte lykkes man på denne måten å få opp hårene slik at de senere kan tas med støvsugeren eller fjernes for hånd.

 

Lei inn fagfolk!

Det finns eksempler på uhell i bilen hvor man med fordel kan la proffene ta seg av. To ekle eksempler; Insekts- og kattetiss. Da kan det være behov for å påføre antibakteriell desinfeksjonsmiddel i sete og gå på med varmt vann og en kraftig våtstøvsuger.

 

Rengjør skinninteriør

Det finnes ulike typer skinn. Noen er lakkerte og trenger som regel bare å rengjøres med en mild såpe. Om skinnet ikke er lakkert så har den behov for å behandles slik at den ikke tørker ut. Sjekk hvordan det står til med akkurat din bil.

 

Bli kvitt fuktigheten

Det blir ofte fuktig ved rengjøring av møbeltrekk, og for mye fukt som blir stående kan bety mugg eller at noen metalldeler starter å ruste. En kupevarmer er et utmerket verktøy for å raskt tørke ut av bilen. Og om det er mulig så kan du trekke ned et sidevindu noen centimeter slik at fukten finner veien ut.

 

Bli kvitt lukten

Interiøret ditt kan se rent ut, men fortsatt lukte vondt. Er det noen som har røyket i bilen? Sett en skål med 24 prosent eddik i bilen, lukk døren og la stå over natten. Dagen etter vil luften i bilen være frisk og fin igjen. Bytt også bilens kupéfilter med jevne mellomrom fordi mange uvelkomne lukter samler seg her og kommer tilbake hver gang bilen blir brukt.

Oppdatert: August 11, 2022