Så enkelt kan du fikse matte og ripete frontlykter selv

Så enkelt kan du fikse matte og ripete frontlykter selv

Biler som har feil med belysningen forverrer sikten og øker dermed risikoen for ulykker i vintermørket.

– Det er mange ting du kan kontrollere og fikse selv.  Det er spesielt viktig med fungerende lys og at lyktene er justert riktig slik at du ser godt og blir sett. Nye lykter med sterkere lys kan gjøre stor forskjell i vintermørket.

 

Det er utsiden som kan være problemet

Moderne biler har frontlykter som er produsert i plast. Materialet har mange fordeler, for eksempel er det lettere for produsentene å forme de slik de vil ha det. De er også lettere og billigere. Men plast slites på en helt annen måte enn glass når det blir utsatt for vær og vind. Og i fronten på en bil er påkjenningene store og overflaten mattes ned når bilen brukes.

– Jo mer bilen brukes desto mer diffus blir lysbildet og lyset blir svakere. Det er ofte på utsiden av lyktene hvor problemet ligger, sier Jonas Carlsson, verkstedsjef hos Mekonomen i Eklanda.

 

Polere frontlyktene

Å bytte frontlysglass er ofte en stor jobb. Man må ofte bytte hele frontlykten og det koster mye penger. Om de bare er matte og ripete er det triks som er både billigere og enklere.

– Det hjelper ofte å polere frontlyktene sine, selv når de er skikkelig slitt. Den enkleste måten er å bruke en bra polermaskin og rubbing om det har gått langt, sier Jonas Carlsson.

 

Gjør det jevnlig

Mange er nøye med å vaske og vokse bilene sine med jevne mellomrom, men glemmer å behandle frontlyktene. Jonas Carlsson synes man bør ha det som en rutine å behandle frontlyktene samtidig som man rengjør resten av bilen.

– Ja, jeg synes man skal gjøre det. Om man gjør det ofte holder det at man bruker en polish og liten porsjon innsats for å bli kvitt belegg og småriper. Det finnes spesielle produkter hos oss på Mekonomen som fungerer utmerket. Det gjør en stor forskjell, sier han.

Publisert: Januar 23, 2018