Ikke glem å sjekke oljen, så lett kan du gjøre det selv

Ikke glem å sjekke oljen, så lett kan du gjøre det selv

Oljens viktigste funksjon er å redusere friksjon mellom de ulike bevegelige delene. Mindre friksjon sikrer minimal slitasje og lavere drivstofforbruk. Motoroljen renser også motoren, bidrar til kjøling og fungerer som tetningsmiddel.
Alle biler skal ta service med visse intervaller, men ved å selv sjekke oljen fra tid til annen, sikrer man seg på en enkel måte at alt er som det skal. Hvis du oppdager noe som ikke stemmer, kan det bety at du sparer en kostbar reparasjon i fremtiden.
- På eldre biler, kontrollerer man oljen på en pinne som står i motoren. Når du trekker opp pinnen, ser du streker som viser hvordan oljenivået er. På moderne biler bruker det istedenfor å være en sensor og føreren får en varsel på instrumentpanelet dersom oljenivået er for lavt, sier Mariano Laguna, butikkselger hos Mekonomen Malmö Fosie.

 

Kontrollér når motoren er slått av

Motoren må være slått av når man skal sjekke oljen hvis ikke vil væsken pumpes rundt i motoren og lesingen blir feil. Har du akkurat kjørt med bilen er det også bra å vente en stund slik at motoren rekker å kjøle seg ned litt.
"I tillegg rekker den da å renne ned i beholderen slik at avlesningen blir riktig, " sier Mariano Laguna
Hvis oljenivået i motoren er lavt, må du fylle på. I bilens instruksjonsbok finner du oversikt over hvor påfyllingslokket er plassert. Men vær nøye med hvilken olje du velger, forskjellige motorer trenger forskjellige smørefunksjoner for å få dem til å fungere optimalt.
"Vi i Mekonomen butikkene kan selvfølgelig hjelpe. Hvis vi bare får registreringsnummer til bilen så sørger vi for at det blir riktig olje til bilen din," lover Mariano Laguna.

 

Forbruksvare
Å kun sørge for at oljenivået er riktig er ikke nok når du sjekker oljen. Olje er forbruksvare og må kanskje byttes ut, selv om det er en stund til neste service.
- Hvis oljen ser veldig svart ut, må du bytte den. Det kan man gjøre selv, vi hjelper deg på vei og sørger for at du har alt du trenger for å gjøre jobben, sier Mariano Laguna.

Navn: Mariano Laguna Alder: 37 år Bor: Bunkeflostrand Stilling: Butikkselger
Publisert: October 09, 2017