Slik beskytter du deg mot vårens trafikkfarer

Pakk bilen riktig

Skal du bort en langhelg eller på ferie med bilen - pass på å ikke pakke bilen for full. Ellers kan du utgjøre en trafikkfare. Annsofi Nilsson forteller hvorfor.
– En bil som er lastet for tungt kan bli vinglete ved for høy fart. Husk også å feste takboksen skikkelig. For å sikre deg at bagasjen ikke blir slengt fremover ved en eventuell bråbrems eller kollisjon så kan du sikre deg med et lastegitter.

 

Se opp for lekende barn

– På sommerhalvåret skal man være ekstra forsiktig når man kjører i boligstrøk eller forbi barnehager og skoler. Barn er ofte ute og leker, kaster ball og springer ut i vegen. Grusen på vegen kan forlenge din bremselengde akkurat som på vinterføre. Derfor er det viktig å være ekstra oppmerksom og holde fartsgrensen.

 

Spylervæske mot vårsolen

En møkkete rute utgjør en stor trafikkfare. På våren er faren ennå større på grunn av at solen ofte står lavt og blender føreren.
– Det finns en spesiell spylervæske for klar sikt som tar bort det fete belegget på ruten. Det gir forbedret sikt og gjør at solen ikke reflekterer like mye.

 

Se etter tohjulingene

– Som bilist må man være ekstra oppmerksom for både syklister og motorsykler – de utgjør en stor fare i trafikken. Vær forsiktig i kryss og titt gjerne en ekstra gang når du kjører ut fra et kryss. Du vil ikke overse motorsykkelen som kommer farende.

 

Se etter vilt

På våren er det ekstra stor risiko for å kjøre på vilt langs veiene. Både elg og rådyr støter bort fjorårskalvene på dette tidspunktet av året. –Man må være ekstra oppmerksom der viltgjerder starter eller opphører. Det er mest aktivitet ved grålysning og skumring.

 

Bytt dekk til riktig tid

–  Man skal ikke la seg lure av at solen skinner – tidlig på våren kan det fortsatt være glatt på veiene. Tenk deg derfor om to ganger før du setter på sommerdekk. Men følg regelverket.

 

Her dan du lese mer om datoene for dekkbytte.

 

Hold ned hekken

– Det kan være at trær og busker på tomten utgjør en fare for trafikksikkerheten. Om du har en hekk, busk eller et tre i et kryss eller en oppskjørsel – pass på at den ikke vokser så høyt eller bredt at den hindrer sikten.

annsofi_nilsson1 Annsofi Nilsson Alder: 28 år. Bor: Borås. Stilling: Butikkansvarlig hos Mekonomen Borås
Publisert: April 05, 2016