Slik bruker du de ulike bilpleiemidlene

Slik bruker du de ulike bilpleiemidlene

Avfetting

Avfetting er et viktig steg når en bil skal rengjøres, spesielt etter vinteren. De vanligste variantene er kaldavfetting, alkalisk avfetting og microavfetting. Kaldavfettingen er petroliumsbasert og brukes for å løse opp vanskelige flekker som tjære, salg og fett. Da du ikke kan tynne den ut med vann så må flaten være tørr for maksimal effekt. Alkalisk avfetting brukes for å ta bort lettere smuss og microavfetting er en krysning mellom kaldavfetting og alkalisk avfetting. Husk å unngå gummiflater ved rengjøring og ikke påfør avfetting i direkte sollys.

 

Bilsjampo

En bilsjampo er spesielt laget for effektiv og skånsom rengjøring av bil. I motsetning til for eksempel oppvaskmiddel er bilsjampo laget for å ikke slite på lakken og gjøre den matt, men tvert i mot å beskytte den.
Skal du håndvaske kan du bruke en skummende sjampo, det finnes også spesialprodukter for høytrykksvasker.

 

Cleaner

Dette er et middel som brukes for å bringe tilbake glansen i en billakk som har oksidert og dermed blitt matt. Vask bilen først med sjampo og eventuelt avfetting før du bruker cleaner.

 

Grovlakkpolering

Grovlakkpolering eller Super Cleaner er et tøffere middel enn vanlig cleaner. Polerer matte og oksiderte flater og gir tilbake glansen i lakken.

 

Poleringsmiddel

Poleringsmiddel eller polish som man ofte sier, inneholder slipemiddel og brukes for å polere bort små riper eller ujevnheter i lakken. En mirakelkur for lakk som har blitt matt etter vinterens påkjenninger. For best resultat bør du vokse bilen etter polering.

 

Rubbing

Rubbing brukes når lakken er veldig slitt og trenger mye omsorg. Det finnes finrubbing som kan brukes der en polish ikke strekker til, også en grovrubbing som brukes der lakken er veldig slitt. Hvis du er usikker på hva du skal velge eller hvordan du skal bruke midlene kan du få gode råd i din nærmeste Mekonomen butikk.

 

Cleaner + voks

Dette er produkter som polerer og samtidig inneholder beskyttende voks. En bra mellomting for de som ikke helt finner tid og energi til å både rengjøre og vokse bilen.

 

Voks

Når du vokser bilen med en god voks får du bare ikke bare en bedre glans i lakken, du beskytter i tillegg mot varme, regn, kulde og UV-stråler. Dessuten hjelper voksen bilen din å stå imot rustangrep.
Det finnes mange typer av voks. Det finnes faste, kremete og lettflytende. Fagfolkene snakker ofte om hvilken som er best og sannsynligvis vil du få forskjellige svar fra alle om du prøver å få råd om hvilket merke du bør velge.

 

Hurtigvoks

Hurtigvoks er et tidsbesparende alternativ til vanlig voks. Med hurtigvoks trenger du ikke å vente til bilen er tørr etter vask, det er bare å spraye på og tørke av. Hurtigvoksen gir som regel ikke like bra beskyttelse som vanlig voks, men siden det går så raskt så kan man heller gjøre det litt oftere.

 

Fargevoks

Dette er en voks som inneholder fargepigmenter. Målet er å skjule riper og gjenopprette lakkens glans. Visse produkter leveres med en tilhørende fargestift og selges i ulike farger.

 

Lakkbeskyttelse og lakkforsegling

Egentlig fyller disse produktene samme funksjon som en bilvoks: Å beskytte bilens lakk mot sol, smuss og annet som fester seg. Lakkbeskyttelse/lakkforsegling holder dog ofte betydelig lengre enn voks og bilen trenger altså ikke å behandles like ofte. Produktene er som regel også dyrere enn voks.

 

Plast-/vinylglans

Bilens plastdetaljer blekner ofte med tiden. Det her er produkter som gir nytt liv i plast- og gummidetaljer. Beskytter også mot fukt, luftforurensing, trafikkfilm og bleking.

 

NB! Husk at all polering innebærer en slipende slitasje på lakken. Sørg derfor for å ikke bruke et grovere middel enn du trenger, samt å beskytte lakken med en bra voks. På den måten slipper du unødvendig å slite på lakken.

Publisert: Kan 26, 2017