Slik får du mest mulig ut av høytrykksvaskeren

Slik får du mest mulig ut av høytrykksvaskeren

Det finnes et stort utvalg av små og store høytrykksvaskere og det er ikke alltid lett å vite hvilken som passer for nettopp deg. Magnus Blommé i Mekonomen har ett enkelt råd:

– Tenk på hva du vil bruke den til. Skal du bare vaske terrengsykkelen din etter en tur på sølete veier, holder det med en enkel modell. Hvis du derimot skal bruke den til å vaske bilen, trenger du en kraftigere maskin.

 

Høytrykksvaskeren kan mye

Men en høytrykksvasker har flere bruksområder enn å rengjøre biler.

– De kraftigste variantene fungerer utmerket til å ta bort smuss fra treterrassen eller til å spyle bort mose fra asfaltbelagte gangveier og steinheller, sier Magnus Blommé.

Og med en del tilbehør får høytrykksvaskeren enda flere bruksområder: Vedlikeholde hustaket, rengjøre campingvognen utvendig og fjerne belegg fra skroget på båten når den tas opp av vannet om høsten. For ikke å snakke om mindre oppdrag som å rengjøre gjerder og utemøbler.

 

Slik fungerer en høytrykksvasker

 

  • Det er ingen hemmelighet hva det er som gjør høytrykksvaskeren så effektiv – trykket i vannstrålen. Kraften i vannet ”slår” bort smusset fra overflaten.
  • For kraftigere jobber er det bra om høytrykksvaskerens arbeidstrykk er over 120 bar. For mindre jobber holder det om den klarer rundt 100 bar.
  • Sammenlignet med en vanlig slange bruker høytrykksvaskeren bare halvparten av vannet – bra for både lommeboken og miljøet, altså.
  • De fleste høytrykksvaskere for hobbybruk kan bruke både varmt og kaldt vann, men sjekk på den aktuelle høytrykksvaskeren hva den klarer. Det finnes mer eksklusive modeller som kan varme opp vannet selv, men de brukes mest i industrien og koster betydelig mer enn en vanlig modell.
  • Vaskemiddelbeholder finnes i tre varianter: Som innebygd tank, som løs beholder på høytrykksvaskeren eller bare via en vanlig slange som settes i en ekstern beholder. Den siste varianten er det vanskeligere å bevege seg rundt med og den er dermed ikke like praktisk.

 

Smart tilbehør

  • Terrassevask – rengjør treterrassen.
  • Forlengerskaft – hjelper deg med å nå overalt.
  • Bøyd munnstykke – gjør det enklere å spyle ut av skjermkanter på bilen og når du skal spyle taket på en høyere bil. Dessuten perfekt når det er tid for å rengjøre takrennene på huset.
  • Jetmunnstykke – gir en pulserende eller sirkulerende bevegelse som effektivt fjerner mose og annet. Du må imidlertid være forsiktig hvis det er en sensitiv overflate som skal vaskes, f.eks. lakkerte plater.
  • Tilkobling for rengjøringsmiddel – forenkler alle typer vasking. Det finnes rengjøringsmidler for de fleste behov til høytrykksvaskere av kjente fabrikater.

3 ting du må huske!

❶ Vannet kommer ut med stor kraft og kan lett skade sensitive overflater. Ved bruk på tre kan fuktighet og smuss trenge inn i materialet, så spyl ikke for lenge på samme sted.   ❷ En vanlig måte å ødelegge en høytrykksvasker på er å la den stå i en uoppvarmet bod eller kjeller, der ulike deler lett kan fryse i stykker.   ❸ Skal du vaske bilen, er det bra å gjøre det i en vaskehall. I andre land er det innført forbud mot å vaske bilen hjemme på grunn av giftutslipp i naturen.
Oppdatert: Kan 22, 2023