Slik finner du riktig barnesete til bilen – guide

Slik finner du riktig barnesete til bilen – guide

Alle foreldre vil beskytte barna sine, og det gjelder også på bilturer. Men det er mange spørsmål som dukker opp når det er tid for å kjøpe barnesete – spørsmål om sikkerhet, økonomi og barnas fysikk.

Mekonomens barneseteeksperter har fått høre alle. Her er svarene på noen av dem:

 

Hva er absolutt det viktigste å tenke på når jeg skal kjøpe barnesete?

– Sikkerheten. At sete passer til både bil og barn. Sjekk at sete har bestått tester. Og bruk bakovervendt sete så lenge som mulig.

 

Hva mer må jeg tenke på?

– Barnets størrelse og alder, om det finnes flere barn som skal kunne overta sete, bilens størrelse og om den virkelig holder. Det gjelder å planlegge, rett og slett.

 

Hvilke typer barneseter finnes?

– Det finnes tre typer. Babyseter, bakovervendte og fremovervendte. For de nyfødte er det jo babysete som gjelder. De er sikre med sin tykke konstruksjon.

– Når barnet kan sitte stødig selv, er det tid for et bakovervendt sete, og det skal barnet sitte lenge i. Fem år, gjerne mer.

– Det siste trinnet er det fremovervendte sete.

 

OK, fremovervendt barnesete først når barnet er 5 år. Hvorfor?

– Barna er ikke ferdigutviklet i nakkemuskulaturen før det.

 

På hvilken måte påvirker barnets størrelse valget av barnesete?

– Det har stor betydning. Visse seter kan kanskje brukes for barn som er fra et halvt år til fire år – samtidig som den maksimale vekten for nettopp dette sete kanskje er 18 kg. Og det er jo vekten du skal gå etter. Lengden har også betydning, ettersom vekten kan variere.

 

Hvis barnet sitter med bøyde ben da – er ikke det uheldig?

– Barn er faktisk veldig myke, så bøyde ben er ikke så farlig. Foreldrene kan være et større problem når de sier ”Sitter du virkelig godt i dette sete?” Da blir barna oppmerksomme på noe som de tidligere ikke har tenkt på.

 

Har bilens størrelse og modell betydning?

– Ja. Vi ser på bilen med kunden og prøver hva som passer. Hva får plass? Er det mulig å skyve på forsete? Kortere biler kan ha problem med det. Ellers kan man vel si at ”Volvobiler” er lettest og sportsbiler, med sine skålformede seter, er vanskeligst.

– Vi hjelper selvfølgelig til med montering og tester her på Mekonomen.

 

Har barnesetene ulik grad av sikkerhet?

– Det står på de ulike merkenes hjemmesider hvilke sikkerhetstester setene deres har gjennomgått. Men det finnes jo mange forskjellige testmerkinger … På sidene av setene sitter det etiketter som viser hvilke tester de har bestått. Det beste er likevel å komme innom oss slik at vi kan se på setene sammen.

 

Er det dyreste barnesete best?

– Ja. Du får det du betaler for. Flere finesser, bedre design, enklere å håndtere i hverdagen. Men dyrere innebærer ikke sikrere – der handler det blant annet om hvilke testkrav sete klarer.

Kan komfort og design gå utover sikkerheten?

– Nei, det har jeg aldri sett. Visse seter kan være hardere, men det innebærer ikke at de er mindre sikre. Og dyrere sete betyr ikke større sete – snarere tvert imot.

 

Visse biler har klargjorte ISO-fix-fester. Bør jeg velge et sete som passer til dem?

– Det blir absolutt mer praktisk, men ikke sikrere. Og hvis bilen din ikke har ISO-fix-fester, er det vanskelig å sette inn det senere.

 

Ekspertenes tips!

  • Sete må passe til barnet og bilen – ellers spiller det ingen rolle hvor dyrt sete er, eller hvor mange tester det har bestått.
  • Barnet ditt har vokst ut av babysete når hodet når den øvre kanten på ryggstøtten.
  • Pass på at en tredjedel av hodet ikke er ovenfor barnesetets kant. Hvis det er det, er det på tide å bytte til et større sete!
  • Sett alltid barnesete i baksetet. Det er sikrere og du slipper å bekymre deg for om airbagen påvirker eller ikke.
  • Hvis du må ha det bakovervendte barnesete i forsetet, må du deaktivere eller avinstallere airbagen!
  • Hopp over trinnet med babysete – kjøp et bakovervendt barnesete som også passer til nyfødte.
  • Skaff solbeskyttelse.
  • Kjøp et barnesete der man kan bytte trekk. Det er en bra løsning for å friske opp designen etter en stund.
  • Ha spesialtrekk under barnebilsete både under og bak sete, det er bra mot avfall, godteri og sparking. Ofte kan man kjøpe spesialtrekk i samme serie, slik at alt passer og matcher.
  • Babyspeil fungerer bra for å holde kontakten med barnet under kjøreturen.

 

Viktig!

Sett ikke barnet i et fremovervendt barnesete før det har fylt fem år!

Publisert: Desember 30, 2015