Slik reparerer du lakkskaden

Slik reparerer du lakkskaden

Riper, sår og sprekker i lakken etter steinsprut eller små uhell er et tilfelle for mange bileiere.
– Det er viktig at du behandler en lakkskade med en gang, sier Peter Magnusson, selger hos Mekonomen i Högsbo.
Om du får en dyp ripe gjennom lakken så kommer fort rusten smygende. Den kan spre seg under lakken som da igjen begynner å flasse av.
– Lakken er det første du ser  – så selvfølgelig påvirker en synlig lakkskade verdien på bilen din, sier Peter Magnusson.
Venter du med å fikse lakkskaden kan du til slutt bli tvunget til å lakke om for eksempel hele panseret.

 

Fikse selv eller hos Mekonomen

Enten leverer du inn din lakkskadede bil – ta kontakt med din nærmeste Mekonomen-butikk. Eller så kan du reparere selv.
– Å fikse en lakkskade er enklere enn hva mange tror, sier Peter Magnusson. Hvilke skader du selv kan fikse kommer selvfølgelig an på hvor hendig og interessert du er. Er du i tvil og usikker – spør en ekspert først. Du kan også øve deg. Prøv på veldig små skader på steder som ikke synes så bra. Med litt øvelse kan du prøve deg på større skader.
– Sjekk bilen jevnlig for steinsprutskader og reparer de så fort de oppstår.
Det finns noen grunnregler ved alle lakkreparasjoner. Området som er skadet må være rent – og fritt for rust. All løs lakk må pirkes bort og all rust må slipes ned for at reparasjonen skal holde.

 

Slik reparerer du lakkskaden

Hvordan gjør man det så videre? Peter Magnusson forklarer:

  • Rengjør flaten med sprit.
  • Små skader som bare har kommet ned til grunnfargen fikser du enklest med en lakkstift. Rett farge finner du gjennom å sjekke fargekoden på bilen din. Etter rengjøring påfører du lakk på skaden – en fin pensel sitter ofte i lokket på stiften. Husk: Det er bedre å påføre lakk i flere lag enn å legge på for mye på en gang. Ellers kan fargen få stygge kanter og forhøyninger.
  • Ved en større skade må løs farge og rust tas bort. Skrap forsiktig bort all løs lakk med en kniv. Slip bort rusten med sandpapir.

– Rengjør og påfør grunning/rustbeskyttelselakk med pensel, gjerne i flere tynne lag. Vær nøye med at grunningen sprer seg ut mot den uskadene lakken. La tørke.
– Mal på topplakken med en pensel – velg samme nyanse som bilens fargekode. Du må ikke jobbe for sakte og ikke i sterk sol.  Lakken tørker raskt og blir fort tykkflytende. Om skaden er så stor at du sprayer på lakken – Gjør en mal i papp som dekker ytterkantene rundt skaden.

  • Om du vil få overflaten jevnere etter lakkeringen: Slip ned med et fint sandpapir når fargen har tørket.
  • Reparasjonen er ferdig – og du kan polere lakken for et ekstra skinnende resultat.
peter_magnusson1 Peter Magnusson Alder: 40 år. Bor: Kållered. Stilling: B2B-selger hos Mekonomen Högsbo.
Publisert: April 05, 2016