Vaske bilen. Sånn gjør du det!

Vaske bilen. Sånn gjør du det!

Gamle vaskesvamper

En gammel vaskesvamp som kanskje ser ny ut kan fortsatt inneholde spor av sand eller små steiner selv om du skyller den flere ganger. Med litt uhell så kan du fort ripe opp lakken, så bytt vaskesvamp ofte, spesielt om du mister den på bakken. En ny svamp er en billig «lakkforsikring». Det er også viktig å skylle bilen skikkelig før man går i gang med å vaske med svampen. Ellers kan løs skitt gjøre lakken matt.

 

Vaskemiddel – styr unna vanlig vaskemiddel

Mange prøver å komme billig unna, og som mange kanskje tror, miljøvennlig gjennom å vaske bilen med vanlig vaskemiddel. Men det kan tørke ut lakken, noe som gjør den mer sårbar. Bruk heller en ordentlig bilshampo.

 

Avfetting som virker for lenge

Noen ganger er det nødvendig å bruke avfetting for å få bilen ren, spesielt om man skal få bort asfaltflekker eller insekter. Men om man lar den virke for lenge så kan den skade lakken. Spesielt i direkte sollys.

 

Kraftfulle høytrykksvaskere

Det er absolutt et bra verktøy når man skal vaske bilen, men stå ikke for nærme og bruk ikke et munnstykke med for hard stråle. Noen høytrykksvaskere kan nemlig bli så sterke at de kan gi bulker i karosseriet og skader i lakken.

 

Miljøfarlig vask på gårdsplassen

Når du vasker bilen på gårdsplassen renner vaskevannet ned i grunnvannet, og ofte ut i nærmeste innsjø eller vanndrag. Ettersom overvannet fra brønnene ikke alltid er koblet til et renseanlegg, spres kjemikaler og miljøfarlige utslipp ut i naturen istedenfor.

 

Oppdatert: Kan 22, 2023