Vask bilen på vinteren – slik gjør du

Vask bilen på vinteren – slik gjør du

Om vinteren ser ofte bilene våre ikke ut. Det er lag på lag av skitt fra sørpete veier. Og når tanken om bilvask dukker opp så er det lett å avfeie det med at "Bilen blir jo møkkete igjen med en gang."

Men det er altså spesielt viktig å vaske bilen om vinteren.
- Bilene slites mer på vinteren på grunn av alt salt og annet som er ute på veiene. Og piggdekk river opp partikler som havner opp på bilene, sier Marie Hill, butikksjef ved Mekonomen i Vimmerby.

 

Hvor ofte bør jeg vaske bilen min på vinteren?
- Det er en smakssak, men jeg synes du bør minst skylle av vinterbilen en gang i måneden.

 

Automatisk bilvask eller håndvask

Når det gjelder hvordan vintervasken skal gå til så anbefaler Marie Hill håndvask fremfor en tur til automatisk bilvask.

- Ja, personlig synes jeg at håndvask er det beste og mest skånsomme mot bilen. Du vet aldri om det er grus i børstene til automatvasken.

Men det finns samtidig fordeler med den automatiske bilvasken.
- Der får du blåst bilen tørr, noe som er bra vinterstid. For etter håndvask bør du helst ha bilen inne og la dørene stå åpne og la alt tørke. Setter du bilen ute på en kald vinternatt etter å ha vasket den er det mindre morsomt på morgningen når vannet i listene har fryst og du ikke kommer inn i bilen.

 

Slik vasker du bilen på vinteren

Det første du bør gjøre når du vasker bilen din er å spraye på kaldavfetting.
- Den er litt kraftigere enn vanlig avfetting. Men spray bare fra den nedre dørlisten og ned. Samt bak på støtfangeren. Det er unødvendig å spraye på hele bilen, fordi det er et sterkt middel og du bør unngå å få det på gummidetaljer.

Etter kaldavfetting er det høytrykksvasker som gjelder.

- Skyll av og vask deretter med bøtte, sjampo og svamp. Deretter skyller du av igjen. Du kan avslutte med å bruke silikonstift på listene og låsolje i nøkkellåsen, hvis du bruker nøkkel til bilen din.

 

Her kan du se hvordan du skal vaske bilen!

 

Sikkerheten forbedres med bilvask

Marie Hill understreker at det er viktig å rengjøre lykter og nummerskilt.
- Om du ikke fjerner skitten kan du ikke sees i vintermørket.

Dessuten får du bot om politiet ikke kan se nummerskilt ditt.

Bilens lakk nyter også godt av jevnlig bilvask i løpet av vinteren.
- Vasker du ikke bilen vil tjæren feste seg hardere og det blir vanskelig å fjerne den til våren. Veisaltet vil korrodere og gjør lakken mattere. Dessuten spres rusten mye enklere.

marie-hill Marie Hill Alder: 30 år. Bor: Kisa. Stilling: Butikkansvarlig Mekonomen Vimmerby.
Oppdatert: Desember 13, 2022