Slik velger du riktig motorolje

Slik velger du riktig motorolje

Å velge riktig motorolje for bilen kan virke skremmende, da det er ulike typer av motorolje på markedet som er laget for ulike formål. Mekonomens Johan Fornell har god kunnskap om motorolje og hjelper deg å velge riktig.

 

Hva skal man tenke på når man kjøper motorolje?

– At man har rett viskositet, altså tykkelse, på oljen og at man i tillegg får riktig type; helsyntetisk, delsyntetisk eller mineralbasert olje, sier Johan Fornell og fortsetter:
– I instruksjonsboken står det hvilken type olje du trenger til bilen din. Kontakt oss dersom du har problemer med å finne ut av det. Vi kan hjelpe deg å finne riktig olje ved hjelp av registreringsnummeret på bilen.

Er det forskjell på gamle og nye biler? – Man kan si at de nyere bilene oftest kjører på helsyntetisk olje og de litt eldre modellene kjører på mineralolje.

 

Når man skal kjøpe olje – er det da den dyreste motoroljen som gjelder?

– Nei, det er ikke alltid den dyreste oljen som er best til din bil. Det finnes Long Life-oljer som har litt lengre intervall for bytte, med de kan du kjøre ca. 1,5 år før du trenger å bytte. Denne oljen er ofte litt dyrere.

 

Spiller været noen rolle i valg av motorolje?

– Det kan ha litt påvirkning om du skal kjøre i varmere strøk enn her hjemme. Man bør spørre kunden om han skal kjøre i utlandet for da trenger man kanskje noe tynnere olje.

 

Hvor ofte skal jeg bytte motorolje?

– Cirka en gang i året.

 

Hvor ofte skal man sjekke motoroljen?

-    Man bør sjekke oljen minst 2-3 ganger i halvåret. Dette avhenger selvfølgelig også av om bilen er ny eller gammel og om man kjører lite eller mye. Trekk ut peilepinnen og les av oljenivået. På peilepinnen er det markert max. og min. slik at du ser når det er på tide å fylle på. Er oljen ned på minimumsnivå kan du fylle på en halvliter og se hvor mye det stiger på peilepinnen.

 

Hva er det viktig å tenke på ved påfyll av olje?

– Mengden, ikke fyll på for mye. Det er selvfølgelig også viktig at du bruker olje med riktige spesifikasjoner for din bil. Det finnes mange forskjellige varianter og har man f.eks. en bil med partikkelfilter er noen oljer direkte skadelig for bilen din. Bruk av feil olje kan tette partikkelfilteret. Da må det i verste fall skiftes og det kan koste mange tusen kroner.

 

Vi hjelper deg å velge olje som passer bilen din

Sving innom en av våre butikker så hjelper vi å finne olje som passer din bil. Du kan enkelt også søke på mekonomen.no. Fyll inn ditt registreringsnummer og du får da frem kun oljer som passer din bil.

johan_fornell1 Johan Fornell Alder: 26 år. Bor: Kristianstad. Ansatt: Butikkselger Mekonomen Hässleholm.
Publisert: Juli 07, 2016