Stopp rusten – slik beskytter du bilen din i vinter

Stopp rusten – slik beskytter du bilen din i vinter

Biler ruster mer i Norge enn andre deler av verden. Det er blant annet på grunn av den høye luftfuktigheten under høst- og vinterhalvåret. I tillegg utsettes bilene for salt, snø og veismuss gjennom vinteren. Til og med forurensing i luften, hovedsakelig fra industriområder og byer, bidrar til rust på bilen.

 

Stopp rustangrepene mot bilen din

Du kan bremse rustangrepene mot bilen din, her er det viktigste å holde bilen så ren som mulig. Salt og smuss som fester seg på karosseriet danner nemlig en perfekt grobunn for rust.
– Mange vasker bilen i forbindelse med at de bytter om til vinterhjul og venter helt til våren med å vaske bilen igjen. Man bør vaske bilen gjennom vinteren for å holde rusten borte, selv om det føles bortkastet da den blir møkkete så fort igjen, sier Henrik Frisk, Mekonomen i Växjö.

 

Slik vasker du bilen på vinteren

 

Lettere å holde ren

Å ha en bra voksbeskyttelse på bilen gjør det lettere å holde den ren. Voksen ligger som en beskyttende hinne som avviser smuss og skadelige partikler. Mange legger også på en såkalt lakkforsegler som gjør at man ikke trenger å vokse bilen like ofte.
– Det er som en langtidsvoks kan man si. Det beskytter på samme måte som voks, men varer opp mot 12 måneder, sier Henrik Frisk.
Rusten elsker skader i lakken. Og det holder med en liten skrape i lakken for at metallet skal bli eksponert og brytes ned av rust og korrosjon.
– Man får ofte skader på hjulbuene, det kan være på grunn av at det har løsnet en pigg fra dekket. Det er viktig å fikse skaden så fort som mulig før den rekker å begynne å ruste. Først vasker man skikkelig med avfetting, slik at man får bort saltet og deretter påfører man litt farge med en lakkstift. Slik pleier jeg å gjøre det, sier Henrik.

 

Slik vokser du bilen - Se video

 

Det er altså en god ide å se over bilen og lete etter skader ofte?

– Ja, og her kommer vi inn på vaskingen igjen. Om man ikke vasker bilen så er det vanskelig å se om den har fått en skade.

 

Nå er det jo slik at ikke alle har mulighet til å vaske og vokse bilen sin selv for hånd. Er man da kjørt?

– Nei, da er det jo automatvask som gjelder. Bruk et vaskeprogram med voks, man kan i tillegg legge på en sprayvoks etter vask. Det beskytter bedre enn ingenting, sier Henrik Frisk. Du kan også levere inn bilen til profesjonell bilvasker. Der har de stort utvalg av ulike vaskeprogram.

henrik_frisk Henrik Frisk Alder: 39 Stilling: Selger hos Mekonomen i Växjö.
Oppdatert: October 03, 2023