Tenk på dette når du har kjæledyr i bilen

Tenk på dette når du har kjæledyr i bilen

For mange dyreelskere er ikke bilreisen komplett uten at de firbente familiemedlemmene får være med. Men reisen kan være veldig stressende og farlig for både deg og ditt kjæledyr. Erika Bygren, butikkselger hos Mekonomen, er selv hundeeier og har her noen tips som sikrer en trygg og komfortabel reise for både deg og ditt dyr.

 

Hvordan transporterer man sitt kjæledyr best?

– Jeg vil si i et bur i bagasjerommet for det er mest sikkert for dyret. Alternativt bur i baksete eller man kan bruke et spesielt sikkerhetsbelte for hunden.

 

Hvilken risiko er det ved at de sitter løst i bilen?

– At man mister kontrollen over kjøretøyet eller at de trykker på noen knapper, sier Erika Bygren og fortsetter:
– Kjæledyret veier så mye mer ved kraftig nedbremsing enn hva det gjør til vanlig. Dette innebærer en stor risiko, både for mennesket og dyret. Man vil ha det så sikkert som mulig.

 

Må de sitte i bur?

– Det er påbudt å sikre all last i et kjøretøy, så transport av husdyr skal dermed sikres. Løse dyr kan også fort bli skremt slik at de forstyrrer føreren og kan forårsake en ulykke.

Det sikreste valget er at kjæledyret sitter i et bur som er sikret slik at det ikke velter eller flyr gjennom bilen. Om dyret sitter uforsvarlig kan du som bilfører få bot.

 

Hva er viktig å tenke på når dyrene sitter i bur?

– Oftest ligger jo dyrene i buret. Jeg synes det er viktig at de har noe mykt å ligge på og gjøre det komfortabelt for de slik at de får en best mulig reise, sier Erika Bygren.

 

Spiller størrelsen på buret noen rolle?

– Tilpass den etter dyrets størrelse. Du trenger kanskje ikke å ha det største buret til en chihuahua, men har du en stor schæfer bør du ha et ganske stort bur.

 

Hva er viktig å tenke på under selve transporten av dyret?

– Man skal aldri stoppe uten å åpne vinduene på sommeren, for bilen kan bli like varm som en stekeovn. Hos Mekonomen får du kjøpt spesielle gitter til vindu som sørger for ventilasjon. Da kan man ha vindu åpent uten at hunden rømmer ut. Også er det viktig med vann. Hunder er som oss, de trenger påfyll av vann.

 

Hva er dine tre beste tips når man har kjæledyr i bilen?

– Mine tips er å alltid ha dyrene fastspent, ha vinduene åpne eller ventilasjonen i gang når bilen står stille, og ha med seg vann.

erika_bygren Erika Bygren Alder: 24 år. Bor: Uppsala. Stilling: Butikkselger Mekonomen Infra City.
Publisert: August 12, 2016