Tenk på dette når du kjøper sommerdekk

Tenk på dette når du kjøper sommerdekk

Dropp helårsdekk

– Mange tror at det finns året-rundt-dekk – men det stemmer ikke. Du må bytte dekk etter årstid da vinterdekk og sommerdekk har ulike egenskaper. Sommerdekk har hardere gummiblanding og beskytter bedre mot vannplaning på sommeren.

 

Mål mønsterdybden

– Vær nøye med å kontrollere dekkens mønsterdybde– kravet på sommerdekk er 1,6 millimeter. Bedre mønsterdybde gir økt sikkerhet ved vått veiunderlag.

 

Kontroller slitasjen

– Om du velger å kjøpe brukte dekk er det ekstra viktig å kontrollere slitasjen – du har jo ingen anelse om hva dekkene har vært gjennom. På grunn av dette anbefaler jeg ikke å kjøpe brukte dekk.

 

Dekkene skal passe din bil

–    Det er viktig å tenke på hastighetsklassen , slik at dekkene tåler bilens max-hastighet.
Ellers vil bilens trafikksikkerhet forringes.

 

Her kan du lese mer om hastighetsklassifiseringen

 

Du får det du betaler for

–Det kan være verdt å ikke tenke for mye på lommeboken når du kjøper dekk – du får det du betaler for. Premiumdekk har de beste egenskapene, men det finnes så klart også rimelige dekk som også kan være bra. Derimot har de nesten alltid dårligere rullemotstand. Jo høyere klassifisering, desto lavere drivstofforbruk.

 

Stol på din dekkforhandler

– Det beste er så klart å prate med din dekkforhandler som har kunnskap innen området og kan hjelpe deg å velge riktig dekk for akkurat din bil. Det finns faktorer, som eksempel hvor mange mil du har kjørt, som avgjør hvilket dekk du skal ha.

 

Spør om merkingen

– Man skal faktisk ikke stole på M&S-merkingen. Dekk med denne merkingen, som står for Mud & Snow, er utviklet for vinterforhold, men er på tross av dette ikke alltid godkjent som vinterdekk men skal kjøres med om sommeren. Derfor er det alltid bra å snakke med sin dekkforhandler.

 

Her kan du lese mer om dekkmerkingen

 

Hvordan vet man at det er på tide å bytte til sommerdekk?

– Det merker man på vegforholdene.  Når det er helt snø- og isfritt på veiene så er det på tide å bytte til sommerdekk. Men loven sier at piggdekk kan brukes til første mandag etter 2. Påskedag. I landets 3 nordligste fylker er datoen 30. april. Det er anledning til å bruke piggdekk utenom disse datoene dersom føret og været krever det.

micke_hagg1 Micke Hägg Alder: 54 år. Bor: Kristianstad. Stilling: Eier av Mekonomen-verksted Häggs bilservice i Kristianstad.
Publisert: April 01, 2016