Veien til perfekt lyd i bilen

Veien til perfekt lyd i bilen

La det vare sagt med en gang – å jobbe med stereoanlegg i bilen har endret seg. Fortsatt finnes fantaster som bygger om bilene sine til rullende musikkstudioer, men de må ofte bruke eldre biler til prosjektene sine. I nyere biler kommer alt i én pakke.

– Det handler om integrerte enheter der alt henger sammen, selv design, sier Niclas Däveskog, butikksjef hos Mekonomen Knalleland i Borås, Sverige.

 

Finner den beste lyden i bilen

Niclas Däveskog vet hva han snakker om. Til hverdags jobber han med å finne den mest passende lydpakken til kunden, og dessuten har han bygd om de fleste av sine egne biler i årenes løp.

– Jeg bygde inn mitt første lydanlegg da jeg var 16 år. Jeg klarte å kortslutte noen kabler slik at panelet begynte å ryke og smeltet i stykker. Flaks at jeg ikke brente opp hele bilen! Men det er jo av feil man lærer, sier han og ler.

 

Verdt å bytte lydsystem

Nyere biler med integrerte lydpakker innebærer imidlertid ikke at slaget om den perfekte lyden er tapt.

– Det kan absolutt være verdt å bytte lydsystem. I biler i et dyrere segment finnes det ofte et veldig godt lydsystem i utgangspunktet, men i rimeligere biler kan det være ganske dårlig lyd med billigere høyttalere som rent fysisk kan sprekke i kanten.

 

Hvordan går man frem for å bytte?

– Det kan virke vanskelig å gjøre det selv, ettersom alt er så tett sammenbygd i dag. Det beste er å stikke innom Mekonomen med bilen. Da kan vi gi deg gode tips. Hvis verkstedspersonalet deretter bytter ut originalanlegget, så bygger de igjen hullet med et frontpanel – et slags skall der nye lydenheter passer inn.

 

Hva mer kan man gjøre for å forbedre lyden?

– Man kan for eksempel bytte høyttalere. Mange vil jo ha mer bass, men det er som oftest bare yngre som bygger om hele bagasjerommet til en basskasse. Familier vil jo gjerne beholde hele bagasjeplassen, og derfor finnes det mange modelltilpassede løsninger der lydsystemet bygges inn. Det er for eksempel mulig å bruke reservehjulsbaljen til basspakken.

 

Finnes det noen snarveier for å optimere lydopplevelsen?

– Det er vanskelig når alt er integrert, men man kan jo kjøpe et sluttrinn og stjele et signal.

 

Stjele et signal?

– Man kobler på en såkalt nivåomformer på de eksisterende høyttalerne. Fra den trekker man deretter en lavnivåkabel (RCA) til et sluttrinn. Sluttrinnet forsterker i sin tur signalet slik at man kan spille høyere og renere musikk. Hvis man også kan spille lavt og beholde samme kvalitet på lyden – finne en god balanse i diskant, mellomregister og bass – ja, da er lyden perfekt etter min mening.

– Du kan også se i lydanleggets egen meny for å finne de beste innstillingene for din musikk og din bil. Lyd er en smakssak.

 

Må man velge det dyreste merket?

– Nei. Til en viss grad får man naturligvis det man betaler for, og det finnes mange valgmuligheter når det gjelder antall innganger (RCA) og ulike utganger som cd, usb, aux, bluetooth … Men det meste er ekstremt billig nå sammenlignet med for ti år siden. Dessuten er enhetene ofte kompatible med mobiltelefoner og med Bluetooth slipper du en masse kabler.

 

Det beste tipset?

– Kom inn til oss på Mekonomen så kan vi sammen se på hvilke muligheter som finnes for din bil.

Niclas Däveskog

Niclas Däveskog

Alder: 37 år. Bosted: Borås, Sverige. Stilling: Butikksjef hos Mekonomen Knalleland, med stor interesse og kunnskap om billyd.
Publisert: Januar 04, 2016