Vet du hvor mye det koster å eie din bil – egentlig?

Vet du hvor mye det koster å eie din bil – egentlig?

Alle er klar over at det koster penger å eie bil. Men få vet hvor store summer det egentlig er snakk om. Det viser en undersøkelse gjennomført av webpanelet til TNS SIFO som er bestilt av KVD Bilpriser. Her er de estimerte eierkostnadene for ulike modeller sammenlignet med faktiske kostnader.

 

50% dyrere
Ifølge undersøkelsen tror de fleste at en tre år gammel bruktbil koster mellom 1000 og 3000 kroner mindre å eie per måned enn den faktisk gjør. Dette betyr en feilkalkyle på opptil 50 prosent.
- Mange feilvurderer hva en bil koster å eie. Dette kan få store konsekvenser for eiere som risikerer å få store hull i lommeboken når alle kostnader summeres. Derfor, før du kjøper en ny bil, bør du gjøre et riktig estimat av de totale eierkostnadene, og fremfor alt, ikke glem avskrivningene som er den største kostnaden, sier Jonas Björkman, administrerende direktør for KVD Bilpriser.

 

Flere tusenlapper
De fleste som deltok i undersøkelsen, 28 prosent, tror at en liten bil som Volkswagen Polo, Renault Clio eller Ford Fiesta koster mellom 2.000 og 3.000 kroner i måneden å eie. Den faktiske kostnaden er 3.000-4.500 kr. For mellomstore modeller antar 26 prosent at det koster 3.000-4.000 kroner i måneden, men koster faktisk mellom 4.500-6.000 kroner i måneden.

 

Så dyr er din Volvo
For store modeller er differansen mellom estimerte og faktiske kostnader høy. 21 prosent av deltakerne i undersøkelsen tror at det koster 4.000-5.000 kroner i måneden å eie bilen når den faktiske månedlige kostnaden er 6.000-8.000 kroner per måned. For eksempel koster Volvo V70 totalt 6.274 kroner per måned å eie.
- Premium bilmerker og modeller har vanligvis høyere eierkostnader. På den annen side har bilene med høyere eierkostnad vanligvis en lavere prosentandel verdiavskrivning. I sluttenden er det utgiftene hver måned som brenner hull i lommeboken, sier Jonas Björkman, administrerende direktør for KVD Bilpriser.

Publisert: November 24, 2017