Fra vrak til kjørbar bil – 12 enkle steg

Fra vrak til kjørbar bil – 12 enkle steg

Om det er noen som kan renovere biler så er det Mekonomens Magnus Blommé. Hans hender har forvandlet utallige rusthauger til skinnende veteranbiler – hjemme har han mange perler. Her kan du lese mer om Magnus og hans biler.
– Akkurat nå jobber jeg med å vekke liv i en Mini som ikke har blitt kontrollert siden 1987, sier Magnus Blommé om sitt nåværende mekke-prosjekt. Men du trenger ikke å være like kyndig som Mekke-Magnus for å få liv i din gamle bil – følg hans 13 eksperttips. Tipsene fungerer til alle eldre biler.

 

1. Kontroller dekkene

– Gummiblandingen til dekkene hardner med årene. Det er kanskje på tide å bytte om du har fått liv i din perle? Selv om mønsterdybden ser bra ut så blir det ofte vibrasjoner når du kjører og gamle dekk gir også dårlig veigrep.

 

2. Bytt drivstoffilter

– Forhåpentligvis har kjøretøyet stått med full tank noe som forhindrer rustdannelse, men bytt gjerne drivstoffilter når du har fått bilen i gang. Har du flaks så har bilen plasttank.

 

3. Sjekk og bytt ut slanger

– Kontroller og bytt ut drivstoff-, kjøler- og vakumslanger som er tørre. Det er veldig vanlig med lekkasje og gamle slanger sprekker lett opp etter at bilen har stått lenge.

 

 4. Gå gjennom gummien

– Gummien i reimene eldes akkurat som slanger og dekk. Sjekk tilstanden til øvrige reimer, på begge sider.

 

5. Ta en titt på det elektriske

– Det dannes ofte rust på kontaktflatene til knapper og kontroller. Dette gjelder også ved batteri og sikringsbokser. Ta en titt og rengjør etter behov. Bruk gjerne kontaktspray som forbedrer og beskytter.

 

6. Bytt ikke pærer unødvendig

– At lysene ikke fungerer kan være grunnet rust. Sjekk før du bytter unødvendig og bruk kontaktspray.

 

7. Bytt bremsevæske

– Bremsevæsken har en tendens til å ta til seg vann og bli dårlig med årene til tross for at bilen ikke er brukt. Væsken gjør dessuten at de ulike komponentene i bremsesystemet ruster. Om mulig, bytt bremsevæske og vær ekstra oppmerksom på hvordan dine bremser fungerer, eller ikke fungerer.

 

8. Kontroller bremsesystemet

– Fukt rundt en bremsetrommel eller en bremsekalipper er indikasjon på lekkasje og er ikke bra, men det kan også sitte fast på grunn av rust uten at det lekker. Jekk derfor opp bilen og test alle hjulene. Test også håndbrekket som ofte er et eget system.

 

9. Bytt viskerbladene

– Viskerblader tørker og blir dårlige ganske raskt når bilen står stille. Bytt omgående.

 

10. Bytt motorolje

– Det er bra å bytte olje når bilen har stått lenge. Ofte vet du ikke når den sist var byttet og dessuten samles det kondens over tid.

 

11. Smør bilen skikkelig

- Smør lås og hengsler

 

12. Gammel kjærlighet ruster også

– Biler ruster også når de ikke brukes. Sjekk bremserør, bjelker og gulv!

 

Føler du deg usikker på noen av disse stegene så går det utmerket å levere inn bilen til Mekonomen for en skikkelig gjennomgang.

Publisert: August 12, 2016