Wax on, wax off – Slik vokser du bilen

Wax on, wax off – Slik vokser du bilen

En vokset bil gir ikke bare høy glans. Bilen blir også enklere å holde ren. Voks beskytter mot smuss og fuktighet, forklarer Peter Magnusson.

 

Hvor ofte bør jeg vokse bilen?

– To ganger i året – på våren og høsten.
– Formålet med å vokse er å opprettholde en lakk du er fornøyd med. Om lakken har riper, har oksidert eller føles grov – da må du rette opp i dette først. Poler med en rubbing eller en polish – avhengig av tilstanden til lakken.

 

Før du starter å vokse bilen trenger du:

 • Bilvoks: Kjøp en bra, se ikke bare på prislappen. Spør i butikken om du er usikker.
 • Wax on: Kjøp gjerne en egen vokspåfører som ser ut som en liten svamp. Det blir lettere å legge på voksen med den, og voksen blir drøyrere i bruk. Dersom du påfører med en klut så vil den suge til seg voksen. Du kan også bruke tradisjonelt poleringspapir eller poleringsgarn.
 • Wax off: Mikrofiberduk – gjør halve jobben. Det fungerer også med poleringspapir eller poleringsgarn. Obs! Bruk ikke husholdningspapir for å vokse på eller av. Det kan gi små riper.

 

Vokse – i 6 trinn

 1. Vask. Start med å vaske bilen grundig. En ren bil er avgjørende for et bra resultat. Foruten å være ren – skal bilen også være tørr og sval. Den bør ikke stå i varmt sollys.
 2. Pass på plasten. Visse voksmidler kan etterlate seg spor i form av en hinne på bilens plastdetaljer, så unngå å få voksmiddel på plastdelene når du stryker på. Tips: Du kan legge en vinylglans over plastdetaljene før du starter. Da fester ikke voksen seg på disse.
 3. Voks på. Ta litt voks på svampen og voks med overlappende, sirkulerende bevegelser. Du kan også bevege svampen i et åttetall, finn din egen stil. Men: Dra ikke frem og tilbake. Voks på et mindre område med et jevnt lag. Voks i seksjoner – en dør om gangen også videre.
 4. Tørk. Når du er ferdig med en seksjon: La den tørke. Voksen skal ligge på til overflaten er matt. Som regel noen minutter. Om du har en hvit bil i skarpt sollys kan det være vanskelig å se når overflaten er matt – se fra ulike vinkler. Tørketiden kan være ulik fra ulike midler – les på flasken eller spør i butikken. Med andre ord: Karate Kid er for rask til å tørke av i filmen. Tenk mer slik: wax on – pause – wax off.
 5. Vokse av. En mikrofiberklut er nesten magisk effektiv. Du trenger ikke å gni og jobbe. Tenk på: Voksen virker mens den er fuktig. Når det har tørket så skal du ikke polere, kun tørke av. Gå videre til neste seksjon: wax on – pause – wax off. Helt til bilen er vokset og tørket.
 6. Ferdig! Du har nå en skinnende bil som er beskyttet mot støv, skitt og vannsprut. Men glem ikke å vedlikeholde overflaten på bilen gjennom å vaske den jevnlig. Avslutt gjerne med en ”rask-voks”. Når du har vasket bilen med bilshampo og skylt med vann, spray på en våtvoks – og tørk av. Raskt, enkelt og effektivt.

Peter Magnussons 3 tips:

 1. Det er bedre med en helt grei voksing enn å ikke vokse i det hele tatt. Selv om voksingen ikke blir helt perfekt, men litt flekkete, gir den bra beskyttelse.
 2. Velg nivå. Voksing av bil kan ta alt fra 1,5 time og oppover. Bestem hvor grundig du vil gå til verks før du starter. Så er det bare å kjøre på.
 3. Voks ikke hele bilen – og la den stå. Da kan det bli vanskelig å få bort voksen. Voks på en begrenset flate om gangen, og tørk av.

Se også vår video for hvordan du vokser bilen - Trinn for trinn.

peter_magnusson1 Peter Magnusson Alder: 40. Bor: I Kållered. Stilling: Selger hos Mekonomen i Högsbo.
Oppdatert: April 28, 2023