Finn riktig sykkelholder

Finn riktig sykkelholder

Vil du raskt og enkelt kunne frakte sykkelen med bilen? Kanskje handler det om en enkel transport av barnas sykler, eller kanskje vil du utforske områder i ferien der du ikke kan ta deg frem med bil? Da er sykkelholder en veldig praktisk løsning.

Det finnes flere varianter av sykkelholdere som fungerer sammen med tilhengerfeste, takstativ eller bakluke. Og Mekonomens ekspert Magnus Blommé har full kontroll på alle tre.

– Tilhengerfestemonterte sykkelholdere er kanskje den mest bekvemme og sikre måten å transportere sykler på. Med en slik holder trenger du ikke å løfte sykkelen så høyt. Det finnes også modeller som gjør at bakluken kan åpnes selv når det er montert sykler på holderen, sier Magnus Blommé.

 

Heng ikke sykkelstativet for lavt

Det gjelder imidlertid å ikke henge syklene for lavt.

– Da kan de ta ned i veibanen ved fartsdumper.

 

Dessuten må nummerskilt og belysning være synlig. Og der har Magnus Blommé et tips.

– Det finnes en lysrampe som har all belysning, samt plass til nummerskilt, som kobles til tilhengerfestets stikkontakt. På den måten unngår du ulykkesrisiko og bøter.

 

Sykkelholder for tilhengerfeste

Det må alltid brukes spennbånd for å sikre syklene og for å hindre at sykkelen skader bilens lakk. Hvis du ikke har tilhengerfeste, er baklukemonterte sykkelholdere et alternativ, og det finnes flere ulike løsninger for å transportere flere sykler samtidig. Her gjelder de samme prinsippene som for en sykkelholder for tilhengerfeste – og også ved denne typen montering må baklys og nummerskilt være synlig. Takmonterte sykkelholdere anbefales som transportløsning for sykler med sensitive rammer (for eksempel karbonfiberrammer).

– Tenk på at visse takmonterte sykkelholdere festes i sykkelens fremre gaffel og du må da oppbevare forhjulet et eller annet sted, sier Magnus Blommé.

– Bilen din blir høyere med sykler montert på taket og det kan jo påvirke prisen på ferjebilletter og tilgang til parkeringshus. Et tips er å notere høyden inne i bilen slik du alltid har kontroll på den, sier Magnus Blommé.

 

Velg en stabil holder på langturer

Det er nemlig slett ikke uvanlig at bilister med sykkel eller takboks på taket kjører inn i parkeringshus med utilstrekkelig høyde, og da er risikoen stor for skader på personer i og utenfor bilen samt på sykkelen. En kjedelig opplevelse i ferien.

Magnus Blommés tips ved valg av sykkelholder er enkelt:

– Jo lengre reise, desto bedre og mer stabil sykkelstativ bør du ha. Tenk dessuten på hvordan du plasserer bagasjen i bilen slik at du lett kan komme til det du trenger uten å måtte ta av sykkelholderen. Og til slutt, husk å ta med riktig verktøy dersom du må montere fra hverandre sykkelen før du setter den fast i holderen.

Vil du ha kontroll på bilens høyde? Her kan du skrive ned høyden på et varselskilt som du kan ta med i bilen. Last ned skiltet her.
Oppdatert: Kan 22, 2023