Vanligste former for biltyverier – slik beskytter du deg

Vanligste former for biltyverier – slik beskytter du deg

Biltyveri har totalt sett gått ned de siste ti årene, men måten bilene blir stjålet på overraskelser folk flest. 73 prosent av alle biler av årsmodell 2009 eller nyere, som ble meldt stjålet i 2013-2014 ble stjålet med nøkkelen, viser Larmtjänsts databasen.

 

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Trygg Hansa så er folk ikke helt klar over viktigheten av å ha kontroll på hvor bilnøklene er. Folk flest tror at biltyveri ofte skjer ved hjelp av tekniske triks - og vi er mer engstelige for å miste husnøkkel, bankkort og førerkort enn bilnøkkelen.
- Det viktigste er å ha kontroll på sine bilnøkler. Ta den alltid med inn i restauranten i stedet for å la den ligge i jakkelomma i garderoben og hjemme bør du oppbevare den et sted hvor den ikke er så lett tilgjengelig. Det er selvfølgelig naturlig å ha bilnøklene i gangen, men hvis døra også er ulåst, er det lett for tyven å stjele nøkkelen og deretter bilen. Vi ser mange tilfeller der dette skjer, sier Stefan Brala, spesialist i motorvognforsikring i Trygg-Hansa.
Undersøkelsen viser at så mange som halvparten av alle nordmenn oppbevarer bilnøklene i gangen. Men det er lett å forebygge den vanligste formen av biltyveri.

 

Her er 5 enkle tips:

  1. Vær like forsiktig med bilnøkkelen som du er med lommeboken.
  2. Hold bilnøklene skjult i hjemmet og ikke oppbevar de i gangen.
  3. Legg bilnøkkelen i et låst skap når du er i svømmehallen eller på treningsstudioet.
  4. Legg ikke bilnøklene i garderoben på restaurant/utested.
  5. Avkod umiddelbart en mistet nøkkel ved autorisert verksted, slik at bilen ikke kan startes.

Det vanligste stedet for biltyveri og andre kjøretøy-relaterte lovbrudd oppgis å være i nabolaget, mellom 60 og 81 prosent av alle forbrytelser skjer der, ifølge Brottsförebyggande Rådet (Brå).
- Generelt er det den største konsentrasjonen av dyre biler i de største byene, og det er også byene som er de mest tyveri-rammede områdene, sier Stefan Brala.

 

Om undersøkelsen

Undersøkelsen ble gjennomført av Novus på vegne av Trygg-Hansa. Målgruppen for undersøkelsen er svensk befolkning mellom 18-79 år med førerkort og tilgang til bil. Totalt har 1098 intervjuer blitt gjennomført i perioden 23. september – 2. oktober 2015.

 

Beste måten å sikre seg mot biltyveri

Bilalarm, bedre kontroll på nøkkelen og parkering i garasje - alle måter reduserer risikoen for tyveri. Men om uhellet likevel er der, så er en sporingssender beste måten å få igjen bilen på.
Men bare to prosent har i dag installert en slik sporingssender i bilen.
Interessert i å skaffe en slik sporingsenhet? Sjekk med nærmeste Mekonomen butikk om hvordan du kan få det.

 

Kilde: Trygg-Hansa

Publisert: Februar 15, 2016