Du kan miste et hjul om du ikke har kontroll på denne detaljen

Du kan miste et hjul om du ikke har kontroll på denne detaljen

Hjulbolter er en viktig detalj for din sikkerhet når du kjører bil. Hvis hjulboltene skulle løsne kan du risikere å miste et hjul, noe som kan få fatale konsekvenser. Enda er det få som viser spesiell stor oppmerksomhet til hjulboltene sine.

 

Nærmere halvparten av de som har bil, fire av ti, lar ofte et verksted eller dekkfirma bytte dekkene. Ca. tre av ti bytter oftest dekkene selv, mens nesten to av ti vanligvis lar partneren ta seg av byttingen. Dette viser en undersøkelse fra forsikringsselskapet Trygg-Hansa.

 

Uansett om man gjør jobben selv eller om man bytter til sommerdekk hos et verksted så må hjulboltene etterstrammes når du har kjørt noen mil, en gang mellom 2 og 5 mil. Ellers er det en risiko for at de løsner.

- Det er relativt enkelt å etterstramme hjulboltene selv ved hjelp av en hjulvinne (hjulkryss), men for å ikke risikere at man etterstrammer for løst så anbefaler jeg at du skaffer deg en momentnøkkel (Et verktøy hvor man kan stille inn riktig moment slik at du vet når du har strammet hardt nok til. Red anm.). Er du usikker kan det være best å henvende seg til et verksted, sier Stefan Brala, spesialist innen motorforsikring hos Trygg-Hansa.

 

Husk fristen

Senest 9. april må man, med mindre det er vinterveiføre, bytte til piggfrie dekk på bilen sin. Ifølge undersøkelsen fra Trygg Hansa er at det derimot mange som slurver litt med det, mer enn hver fjerde bileier oppgir at de en eller flere ganger har ventet for lenge med å bytte til sommerdekk.

- Foruten at man kan få bot for å vente for lenge med dekkbytte er det også en risiko ettersom vinterdekkenes gummiblanding ikke er tilpasset for varmere klima, sier Stefan Brala.

Publisert: April 19, 2018