8 tips om hvordan du kjører mer miljøvennlig

8 tips om hvordan du kjører mer miljøvennlig

1. Skaff deg en motorvarmer om mulig

Det er bra å bruke den selv når det er noen plussgrader. En varm motor før start sparer drivstoff – og gir mindre slitasje på motoren.

 

2. Unngå tomgangskjøring ved start

Kjør omgående slik at motoren raskt kommer opp i arbeidstemperatur. På den måten fungerer også avgassrensingen bedre.

 

3. Planlegg kjøringen

Se langt frem. Skifter det til rødt, kan du slippe gassen og rulle med bilen i gir slik at den motorbremser. Bruk giret flittig. Mange nyere biler har en indikator som viser når det er mest optimalt å gire opp eller ned. Lave turtall sparer drivstoff, og dagens biler klarer lave turtall uten å rykke.

 

4. Ta det rolig i trafikken

Det sparer både miljø, penger og liv. Du tjener ikke mange sekunder på å stresse …

 

5. Ha riktige dekk og rett dekktrykk

Hvis du bytter til større hjul enn det bilen hadde da den kom fra bilfabrikken, trekker den mer drivstoff. Og når du skal bytte dekk neste gang – se om det finnes lettrullende dekk i rett dimensjon til din bil. Et billig dekk kan fort bli dyrt på grunn av høy rullemotstand og kortere levetid.

 

6. Velg rett bil

Før du kjøper bil bør du tenke gjennom hvordan du skal bruke bilen. Trenger du virkelig en firehjulsdrevet bil med den største motoren? Kanskje er det billigere å leie en større bil de få gangene du behøver det? Kanskje det holder med en mindre bil med smarte tilbehør, f.eks. takstativ og tilhengerfeste. Og en mindre bil er nesten alltid billigere i innkjøp, avgifter og forsikring.

 

7. Velg rett drivstoff

Hvis du kjører mange korte strekninger med en dieselbil, kommer den ikke til sin rett. Mange dieselbiler har dessuten en ekstra varmer som aktiveres ved start – den både trekker drivstoff og avgir urensede avgasser. En bensindrevet bil kommer fortere opp i temperatur. Et godt alternativ er en hybrid der batteridriften hjelper til ved start og i lav fart med jevn belastning. En ladehybrid koster litt ekstra, men innebærer ofte at du kan kjøre flere mil uten at forbrenningsmotoren starter. Til slutt finnes også elbilen, som ikke trenger å koste en masse penger i dag – men den krever bedre reiseplanlegging og kan ta en viss tid å lade.

 

8. Ta service på bilen

Et godt tips for å holde nede drivstofforbruket, 5–10 prosent, er å levere inn bilen til service regelmessig. Om vinteren kan syntetiske oljer senke drivstofforbruket ytterligere.

7 sätt att värna om miljon i ditt billiv

Dekkene spiller en hovedrolle

Dekkene står for ca. 20 prosent av bilens drivstofforbruk. Jo lavere rullemotstand et dekk har, desto mindre drivstoff bruker bilen, og det gir mindre utslipp av karbondioksid. Forskjellen i drivstofforbruk for en bil med dekk av klasse A sammenlignet med klasse G kan være 0,5 liter per 100 km. En besparelse for både deg og miljøet.
Publisert: April 28, 2022